mens en samenleving logo

Europa belast invoer Chinese zonnepanelen

Europa gaat antidumpingrechten heffen op zonnepanelen uit China. Europees commissaris voor Handel, Karel De Gucht, bereidt voorlopige anti-dumpingheffingen voor van 47 procent op Chinees zonneglas. In sommige gevallen kan de heffing oplopen tot 70 procent.

Experts omschrijven het dumpingonderzoek als het grootste ooit in Brussel. De krachtige Europese maatregel is een gevolg van het dumpingonderzoek dat de Gucht in september 2012 opende.

De procedure voor Europese antidumpingmaatregelen is erg gesloten. Pas na negen maanden onderzoek kunnen er voorlopige antidumpingmaatregelen komen. Voor de zonnepanelen is de deadline 6 juni. De dumpingheffingen worden pas zes maanden later definitief en gelden dan in principe voor vijf jaar.

Het dreigement met dumpingheffingen is een onderdeel van het ‘spel’. China kan nog eieren voor zijn geld kiezen en met de Commissie onderhandelen over een vrijwillige exportbeperking of prijsverhoging, om de invoerheffing te vermijden.
China heeft 80% van de Europese markt voor zonnepanelen in handen
Volgens Europese bronnen toonde het dumpingonderzoek wel onomstotelijk aan dat Chinese fabrikanten hun zonnepanelen onder de ‘normale waarde’ aan de man brengen. In 2011 exporteerden Chinese fabrikanten voor 21 miljard euro aan zonnepanelen naar de Unie. De Chinezen hebben daarmee 80 procent van de Europese markt in handen.

De Gucht startte het onderzoek na klachten van Europese concurrenten, verenigd in de sectorfederatie ProSun. Hij ging daarmee in tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die een een confrontatie met China wilde vermijden. Maar ook de Europese klanten en installateurs zijn verdeeld over die ‘kunstmatige prijsverhoging’ die de dumpingheffing teweegbrengt.

Handelsrelaties

Het conflict over zonnepanelen vertroebelt al een tijdje de handelsrelaties met China. Peking diende klacht in bij de Wereldhandelsorganisatie over de steun die Europese landen hun eigen sector verlenen. Ook de Verenigde Staten besloten vorig jaar reeds om hogere tarieven op de import van Chinese zonnepanelen in te voeren.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers