mens en samenleving logo

België verliest aan belang in wereldexport

De cijfers zijn duidelijk: het belang van België in de wereldexport van goederen daalde met ruim een vijfde tussen 2002 en 2011. In de dienstensector daalde de export gedurende die jaren met negen procent.

Verklaringen daling

Om te beginnen blijft het gros van de export binnen Europa. Belgische exporteurs zijn dus onvoldoende gericht op nieuwe groeilanden zoals Brazilië, China of India. En dat terwijl net daar een pak expansiemogelijkheden liggen. Om die reden verliezen ook Nederland en Duitsland trouwens wereldwijd terrein, maar dan wel minder dan België.

Maar volgens het VBO moet ook in eigen boezem worden gekeken. Zo slagen Belgische exporteurs er onvoldoende in om de stijgende kosten op vlak van bijvoorbeeld arbeid, energie of belastingen onder controle te houden. Tot slot zet de Belgische export onvoldoende in op hoogtechnologische producten en innovatieve diensten.

Volgens VBO-topman Pieter Timmermans moet de analyse ‘grondig bekeken’ worden door onze politici. ‘Aan hen om een flankerend beleid te voeren dat de Belgische export promoot door bijvoorbeeld de loonkosten aan te pakken of de mismatch op de arbeidsmarkt,’ zo riep Timmermans op na de voorstelling van de onderzoeksresultaten. Timmermans vindt dat de huidige relancestrategie van de regering Di Rupo onvoldoende inzet op die domeinen.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers