mens en samenleving logo

China lanceert budgettaire stimulus om groei op te krikken naar 5 %

Peking belooft meer geld in de economie te pompen en de vastgoedmarkt te stabiliseren om de groeidoelstelling van 5 % te halen. De Chinese beurs en Europese luxeaandelen reageerden positief.

De essentie

  • China belooft een budgettaire stimulus en maatregelen om de vastgoedsector te stabiliseren.
  • Die maatregelen moeten garanderen dat Peking de groeidoelstelling van 5 % haalt.
  • De Chinese beurs en Europese luxeaandelen reageerden positief. Eerder deze week versoepelde de centrale bank al haar monetair beleid.

 

Economische groei aanzwengelen

Twee dagen na de Chinese centrale bank heeft ook de top van de Chinese Communistische Partij maatregelen aangekondigd om de groei van de Chinese economie aan te zwengelen. Het 24-koppige politburo belooft ‘noodzakelijke budgettaire uitgaven’ om te voorkomen dat de economische groei in 2024 onder de doelstelling van 5 % daalt. Er komen ook maatregelen om de krimp van de vastgoedmarkt te stoppen, meldt het staatspersbureau Xinhua.

China worstelt met een vertraging van de economische groei en een zware vastgoedcrisis, en het flirt met deflatie. Peking doet nu de duidelijkste belofte om de cruciale vastgoedsector te stabiliseren. Een ingreep was nodig omdat de huizenprijzen in augustus de zwaarste daling in tien jaar kenden. Normaal bespreekt het politburo de economische toestand alleen in april, juli en december.

De regering zal de bouw van nieuwe woningen beperken, zegt het politburo. Die maatregel moet het overaanbod van woningen verminderen en een verdere daling van de huizenprijzen voorkomen. De jarenlange daling van de vastgoedprijzen heeft het vermogen van de Chinese gezinnen met zowat 18.000 miljard dollar (16.150 miljard euro) doen dalen. Daardoor is het consumentenvertrouwen laag en dat weegt op de consumptie en economische groei.

Hoeveel de regering in de economie wil pompen is nog niet bekend. De details van de stimulus zullen wellicht pas in de komende dagen en weken duidelijk worden.

Toch reageren economen positief. ‘Het stimuluspakket is een strategische verandering van het macro-economisch beleid’, zegt Bruce Pang, hoofdeconoom voor China bij de vastgoedgroep Jones Lang LaSalle. ‘Als er een meer substantiële budgettaire stimulus komt en een stijging van de overheidsuitgaven, zal dat wellicht voldoende zijn voor een ommekeer van het ondernemersvertrouwen, het marktsentiment en de economische activiteit.’

Beleggers reageren positief

Ook beleggers zijn opgetogen. De index van de 300 belangrijkste Chinese aandelen steeg met 4,20 %. Daardoor zijn de verliezen sinds begin dit jaar weggewerkt. Een index van de vastgoedontwikkelaars spurtte zelfs 15,9 0 %hoger.

De grotere risicoappetijt van beleggers weegt wel op de Chinese obligatiemarkt. De koersen van staatsobligaties daalden, waardoor de tienjaarsrente met 3 basispunten steeg naar 2,06 %.

De Europese luxeaandelen reageerden enthousiast op de Chinese stimulus. LVMH (+9,9%), Hermès (+9,1%) en Kering (+9,6%) behoren tot de grootste stijgers in de EuroStoxx50. Beide groepen boeken een belangrijk deel van hun omzet in China.

De centrale bank lanceerde dinsdag al een drietrapsraket om de economie meer zuurstof te geven. Ze verlaagde de belangrijkste kortetermijnrente met 20 basispunten naar 1,50 %. Ze knipte in de reserveverplichtingen van de banken om de kredietverlening te stimuleren. En ze verstrekt liquiditeiten aan makelaars, beurshuizen, banken en grootaandeelhouders die aandelen willen kopen.

De versoepeling van het monetair beleid door de centrale bank en de geplande budgettaire stimulus zullen de Chinese economie een duw in de rug geven. Maar dat betekent niet dat alle uitdagingen zijn verdwenen. Economen verwijzen onder meer naar de spanningen met de VS en Europa over handel. De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump wil de importtaksen op Chinese producten met liefst 60 % verhogen.

VERVENNE, W. China lanceert budgettaire stimulus om groei op te krikken naar 5 %. De Tijd, 27 september 2024, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers