mens en samenleving logo

Fraude bij werkloosheid blijft hoog

De frau­de bij werk­loos­heids­uit­ke­rin­gen, die wordt op­ge­spoord door de RVA, is in drie jaar tijd fors ge­ste­gen. Tus­sen 2007 en 2010 was er een stij­ging met 40 pro­cent.

In 2010 werd voor 68,1 mil­joen euro aan uit­ke­rin­gen te­rug­ge­vor­derd we­gens over­tre­ding van de wet­ge­ving op de werk­loos­heid, schrijft Le Soir maan­dag. In 2007 was dat 48,6 mil­joen euro.

In de prak­tijk blijkt het vaak moei­lijk de be­dra­gen daad­wer­ke­lijk terug te krij­gen. Vaak wordt er ook nog een boete op­ge­legd voor het door­ge­ven van een ver­keer­de aan­gif­te.

Vol­gens RVA-top­man Ge­or­ges Car­lens is de ver­ho­ging een ge­volg van de ver­ster­king van de con­tro­les, eer­der dan van de toe­na­me van het aan­tal frau­deurs. De con­tro­les pro­fi­te­ren onder meer van de ont­wik­ke­ling van nieu­we in­for­ma­ti­catools. Door­dat er meer pre­ven­tief wordt ge­con­tro­leerd, zou het aan­tal in­breu­ken in 2011 lager moe­ten uit­val­len.

Het on­der­zoek van Le Soir toont aan dat frau­de een wijd­ver­spreid fe­no­meen blijft, onder meer als ge­volg van de on­der­be­zet­ting bij het per­so­neel van de RVA: 250 con­tro­leurs voor meer dan 400. 000 werk­lo­zen. Voorts wordt ver­we­zen naar de vak­bon­den die de con­tro­les af­rem­men, werk­ge­vers die al te mak­ke­lijk men­sen zwart te­werk­stel­len, een slech­te door­stro­ming van ge­ge­vens uit de regio’s en een slech­te con­tro­le op de sa­men­stel­ling van de ge­zin­nen.

Bron: De Tijd

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers