Wanneer valt uw eindafrekening in de bus?

Na 15 juli begint de fiscus aan de opmaak van het aanslagbiljet – zeg maar de eindafrekening. Wanneer valt die bij u in de mailbox of postbus?

Alle belastingplichtigen die een VVA (‘voorstel van vereenvoudigde aangifte’) krijgen toegestuurd, op papier of online, krijgen meteen ook een ‘voorlopige berekening’ te zien. En iedereen die zijn aangifte digitaal indient, via Tax-on-web, kan zelf een ­berekening simuleren.

Die simulaties geven een ­goede indicatie van wat u bij de officiële eindberekening mag verwachten. Maar het getoonde bedrag op het VVA-formulier of in Tax-on-web is niet definitief, of juridisch verworven.

Wachten op aanslagbiljet

Voor de opmaak van het aanslagbiljet heeft de fiscus tot uiterlijk 30?juni volgend jaar de tijd. Er bestaan geen strikte regels over het precieze tijdstip waarop het aanslagbiljet verstuurd moet worden, maar het is logisch dat wie een VVA heeft ­gekregen en daarin niets heeft aangepast, sneller aan de beurt zal zijn dan wie een complexe aangifte met veel ­belasting­aftrekken doet via Tax-on-web.

Het heeft weinig zin op te zoeken wanneer u uw aanslag­biljet vorig jaar hebt gekregen. Er is geen enkele garantie dat de FOD Financiën uw aanslagbiljet van dit jaar in dezelfde periode als toen zal verzenden.

Wat wel vaststaat: wie nog een aangifte op papier invult, komt achteraan in de rij, want die ­papieren moeten eerst ingescand worden voor de belastingdienst ze kan verwerken. En een laattijdige aangifte zal ook tot een laattijdige behandeling ­leiden.

Bijbetalen of terugkrijgen?

Nogal wat Belgen zijn ervan overtuigd dat de fiscus vooral vaart zet in dossiers waarin de belastingplichtige moet bijbetalen – om zo de staatskas sneller te spijzen. Maar die redenering klopt niet, beweert de belastingdienst stellig.

De opkomst van de ‘eenvoudige’ VVA-aangiften – goed voor iets meer dan de helft van de ­zeven miljoen dossiers – maakt dat de fiscus al tegen eind augustus een eerste lichting aanslagbiljetten kan verzenden. Voor wie zelf een aangifte heeft ingevuld op Tax-on-web is die vroege timing niet haalbaar. In dat geval is het wachten tot ‘na de zomer’. Dat kan ‘ergens in het najaar’ zijn, of in de eerste maanden van 2023.

De uiterste datum waarop u moet bijbetalen of waarop u geld terugkrijgt, staat op uw aanslagbiljet vermeld. Reken op een termijn van twee maanden na ontvangst van het aanslagbiljet.

Bezwaar indienen

Als u niet akkoord gaat met de eindberekening, kunt u een ­bezwaarschrift indienen. Daar krijgt u voortaan een jaar de tijd voor, na ontvangst van het aanslagbiljet (tot vorig jaar ging het om een termijn van zes maanden). Het volstaat niet om te melden dat u niet akkoord gaat. U moet in detail toelichten waarom de aanslag volgens u niet correct is. Bezwaar aantekenen kan online, via uw persoonlijk fiscaal dossier op de portaalsite myminfin.be, of schriftelijk.

Tot slot: de FOD Financiën vraagt dat u het aanslagbiljet ­gedurende tien jaar bijhoudt. Die termijn geldt ook voor andere fiscale bewijsstukken, zoals loon- of pensioenfiches, bank­attesten van uw woninglening of facturen van energiebesparende investeringen waarop een belastingaftrek geldt.

RASKING, J. Wanneer valt uw eindafrekening in de bus? De Standaard – Mijn Geld , 27 mei 2023, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo