Inflatie eet kwart winst Nutella-fabrikant op

De stijgende onkosten hebben vorig boekjaar de winst van de Nutella- fabrikant Ferrero met bijna een kwart doen zakken. Maar er blijft nog 751 miljoen euro over.

De Italiaanse zoetwarenreus Ferrero, bekend van merken als Nutella, Kinder, Tic Tac en Eat Natural, heeft vorig boekjaar (tot eind augustus 2022) een nettowinst geboekt van 751 miljoen euro. Dat is 24 % minder dan het jaar ervoor, toen er netto bijna 1 miljard euro overbleef. Dat blijkt uit de pas gepubliceerde geconsolideerde jaarrekening.

De daling is opvallend omdat de omzet met 10,40 % groeide (tegen constante wisselkoersen) naar 14 miljard euro. De verklaring ligt in de sterk gestegen onkosten. Die namen met een aanwas van 14,20 % tot 12,7 miljard euro sterker toe dan de omzet. Door de hoge inflatie kwamen vooral de uitgaven voor grondstoffen en benodigdheden hoger uit (+17,30 %). Ook de personeelskosten stegen sterker dan de omzet. Dat komt deels door de groei van het personeelsbestand tot ruim 41.400 op het einde van het boekjaar, tegen bijna 38.800 een jaar eerder.

De jaarrekening geeft geen details over de financiële impact van de uitbraak van salmonella, waarmee Ferrero vorig jaar kampte in zijn fabriek in Aarlen. Maar de impact loopt zonder twijfel in de tientallen miljoenen euro’s. Het verslag vermeldt onder meer dat de fabriek grondig gereinigd werd, inclusief het demonteren en weer opbouwen van de productielijnen, en dat er ‘significante investeringen in nieuwe apparatuur’ gebeurden. Daarbij komt dat de productie er wekenlang stillag.

Ferrero zal ook in het lopende boekjaar hinder ondervinden van de economische tegenwind, maar zegt vertrouwen te hebben dat het ‘alle mogelijke uitdagingen’ aankan. Ondanks de winstdaling blijft de groep financieel erg gezond. Het eigen vermogen steeg naar 4,2 miljard euro. De gelijknamige Italiaanse familie zit er warmpjes in. Eerder raakte al bekend dat de groep vorig boekjaar 640 miljoen euro dividend uitkeerde.

Naast de fabriek in Aarlen is Ferrero ook eigenaar van de gomproducent Eurobase International in Herenthout.
Hoofdaandeelhouder Giovanni Ferrero woont en werkt al jaren in het Brusselse met zijn gezin. Hij heeft voorts twee aparte Belgische holdings, waarin een deel van zijn belangen is ondergebracht. Het gaat bijvoorbeeld om het bekende koekjesmerk Delacre.

BROENS, B. Inflatie eet kwart winst Nutella-fabrikant op. De Tijd, 23 februari 2023, 14.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo