VS halen hakbijl boven en weren Huawei & co.

De techoorlog tussen China en Amerika blijft duren. Uit vrees voor spionage weert nu ook Joe Biden alle nieuwe apparaten van Huawei en vijf andere Chinese techreuzen.
Geen enkel product of toestel van het Chinese telecombedrijf Huawei mag nog worden verkocht of ingevoerd in de VS. Dat heeft de Amerikaanse telecom- en ­mediatoezichthouder FCC vrijdag bekendgemaakt.

De maatregel viseert vijf Chinese bedrijven die een ‘onacceptabel risico voor de nationale veiligheid’ inhouden en treft de ­verkoop van alle nieuwe producten op Amerikaanse bodem. Die zullen niet meer op de markt worden toegelaten.

Producten die wel al een vergunning kregen van de FCC blijven voorlopig toegelaten, al overweegt de regulator naar verluidt ook een herziening van de al ­verleende vergunningen.

Het verbod heeft betrekking op Huawei en ZTE, die in het verleden al aan soortgelijke regels werden onderworpen, alsook op ­Dahua en Hikvision, die video­bewakingsapparatuur leveren, en ­Hytera, dat gespecialiseerd is in radioapparatuur.

‘De nieuwe regels vormen een belangrijk onderdeel van de ­inspanningen om de Amerikaanse bevolking te beschermen tegen de bedreigingen die uitgaan van deze ­telecomapparatuur’, zei FCC-topvrouw Jessica Rosenworcel in een persbericht.

Hoge vervangingskosten

Net als zijn voorganger Donald Trump verdenkt dus ook president Joe Biden de betrokken ­Chinese bedrijven ervan hun technologie te gebruiken om voor Peking te spioneren.

De VS legden daarom eerder al exportbeperkingen op aan Huawei, maar tot een volledig verbod kwam het nog niet. Wel zijn tal van Amerikaanse overheden en instanties volop bezig om apparatuur van Huawei en ZTE uit hun netwerken te halen en te vervangen.

Washington had daarvoor al 1,9 miljard dollar opzijgezet, maar eerder dit jaar bleek dat dit wellicht een forse onderschatting is van de reële kosten. Uit een brief van toezichthouder FCC aan het Congres bleek dat er in mei officieel al voor 5,6 miljard dollar aan terugbetalingen werd gevraagd.

De techoorlog tussen China en Amerika blijft duren. Uit vrees voor spionage weert nu ook Joe Biden alle nieuwe apparaten van Huawei en vijf andere Chinese techreuzen. De Standaard, 28 november 2022, 17.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo