Regering aan zet na mislukt loonoverleg

De vakbonden en werkgevers in de Groep van Tien hebben geen akkoord bereikt over de loonnorm en de welvaartsenveloppe.

‘Er is geen akkoord over de twee dossiers waarvoor de regering gevraagd had om gezamenlijk te kijken of een akkoord mogelijk was, de welvaartsenveloppe en de loonvorming in het kader van de wet van ’96’, zegt Bart De Smet, de voorzitter van de Groep van Tien.

De voorzitter van het overlegorgaan van de Belgische sociale partners heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) op de hoogte gebracht. ‘De bal ligt in het kamp van de regering’, zegt De Smet.

Volgens een rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) is er geen marge voor opslag omdat de loonkostenhandicap tegenover onze buurlanden door de automatische indexering is toegenomen. Daardoor is de loonmarge volgens de CRB negatief en is er met de loonnormwet geen ruimte voor een algemene loonsverhoging boven op de indexering.

De vakbonden hadden al meermaals laten weten dat ze een loonmarge van 0 % voor een nieuw tweejaarlijkse interprofessioneel loonakkoord niet zouden aanvaarden. De werkgeversorganisatie hekelen dan weer dat een ‘dramatische situatie’ ontstaat in de bedrijven door de automatische indexeringen. De vakbonden voeren woensdag in alle sectoren actie voor meer koopkracht.

Regering aan zet na mislukt loonoverleg. De Tijd, 8 november 2022, 4.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo