Na het loonakkoord:Maakt u kans op een premie van 750 euro van uw werkgever?

4 VRAGEN LOONAKKOORD
Een nettopremie van 750 euro klinkt voor veel werknemers als muziek in de oren, maar de kans dat u dat bedrag effectief krijgt, is niet zo groot. Veel werknemers zullen een lagere premie krijgen, of zelfs helemaal niets.

1 Waarom komt die premie er?

De regering probeert met de premie de ­brokken tussen de werkgevers en vakbonden te lijmen. Die onderhandelen om de twee jaar over een interprofessioneel akkoord waarin onder meer afspraken worden gemaakt over de moge­lijke loonsverhogingen boven op de automatische indexeringen. Maar dat overleg mislukte. De ­Centrale Raad voor het Bedrijfsleven becijfert op basis van de loonevolutie in de buurlanden de marge voor loonsverhogingen. Gezien de lonen al fors geïndexeerd worden, is er de komende twee jaar geen marge voor extra loon. Dat sluit individuele loonsverhogingen niet uit, maar de gemiddelde loonkost van een onderneming mag boven op de indexering niet stijgen. De werkgevers zijn ­tevreden dat er geen loonmarge is, de vakbonden betwisten al langer de berekeningswijze van die loonmarge en willen ook dat die indicatief is.

2 Wanneer wordt de premie ingevoerd?

Niet meteen. Wat de regering maandag ­besliste, is een verzoeningsvoorstel dat nu opnieuw voor advies naar de werkgevers en vakbonden gaat. Ze krijgen nog eens de mogelijkheid om gezamenlijk met een eigen voorstel te komen. Maar de kans daarop is erg klein. Zowel vak­bonden als werkgevers hebben, om verschillende redenen, laten verstaan dat ze het voorstel maar niets vinden. Na het extra rondje van de sociale partners keert het voorstel terug naar de regering, die dan definitief de knoop doorhakt. Ook dat is nog niet de laatste etappe.

3 Kan ik aanspraak maken op de premie?

Werkgevers en vakbonden zullen per sector de hoogte van de premie vastleggen. De regering bepaalt dat bedrijven die ‘hoge’ winsten ­maken een maximale premie van 500 euro kunnen uitkeren. Voor bedrijven met ‘uitzonderlijk hoge’ winsten wordt dat een premie tussen 500 en 750 euro. Maar de regering is niet van plan om een invulling te geven aan de begrippen ‘hoge winst’ en ‘uitzonderlijk hoge winst’. Werkgevers en vakbonden zullen die begrippen per sector invullen en bepalen welke premie daaraan wordt gekoppeld. Dat kan een vast bedrag zijn of een vork waarbinnen een bedrijf kan kiezen. De premie geldt voor alle werknemers in de sector. Indivi­duele bedrijven die in de sector aan het winst­criterium voldoen, kunnen niet ontsnappen aan de premie. Ze kunnen wel meer geven. Zo heeft het logistieke bedrijf Katoen Natie al laten verstaan sowieso de 750 euro te zullen geven. Als in een sector geen akkoord wordt bereikt, zal de ­onderhandeling op bedrijfsniveau plaatsvinden. De bijdrage van de regering in het systeem is dat de premie belastingvrij is. De werkgever betaalt er wel een werkgeversbijdrage van 16,50 % op.

Het is dus koffiedik kijken hoeveel uw premie zal bedragen. De chemie-, farma- en energiesector zijn bijvoorbeeld traditioneel sterke sectoren, maar alles hangt af van de sectorale onderhandelingen. Daarbij speelt ook de vakbondsmacht in een bepaalde sector een grote rol. Maar dat de meerderheid van de werknemers geen 750 euro zal krijgen, is erg waarschijnlijk. Om een idee te geven: in het vorige loonakkoord werd een premie van maximaal 500 euro voorzien, ook te onderhandelen per sector. Toen kregen 1,5 miljoen werknemers een premie van gemiddeld 280 euro.

4 Wat als ik gepensioneerd of werkloos ben?

Gekoppeld aan het loonakkoord bereikte de regering een akkoord over de verdeling van de welvaartsenveloppe. Dat is een pot geld – van bijna een miljard euro – om de uitkeringen boven op de indexering welvaartsvast te maken. Daarin is onder meer voorzien dat de minimumpen­sioenen en de pensioenen ingegaan na 2018 met 2 % omhoog gaan. Pensioenen die al voor 2018 zijn ingegaan, zullen stijgen met 1,20 %.

De laagste werkloosheidsuitkeringen stijgen slechts met 1,30 %. In het verleden was dat meer dan 3 %. Dat was een eis van onder meer de liberalen, die vreesden dat werken anders te weinig aangemoedigd zou worden. Het ­vrijgekomen budget gaat onder meer naar het ­optrekken van de minimumpensioenen.

VANSCHOUBROEK, C. Na het loonakkoord:Maakt u kans op een premie van 750 euro van uw werkgever? De Standaard, 30 november 2022, 9.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo