Gemiddelde leeftijd werknemer zakt tot 39 jaar

De gemiddelde leeftijd van werknemers met een vast contract in de privésector daalde de voorbije vijf jaar van 43,4 jaar naar 38,9 jaar. Dat blijkt uit een analyse van Acerta. De hr-groep analyseerde de gegevens van 260.000 werknemers die in dienst zijn van meer dan 40.000 werkgevers.

Personeelsdirecties worden voortaan met een andere realiteit geconfronteerd. In 2017 was 32,60 % van de werknemers nog ouder dan 50 jaar. Vandaag is het belang van de groep van de vijftigplussers geslonken tot 21,10 %. Tegelijk is de groep van de -35-jarigen sterk toegenomen. Vijf jaar geleden was 29,10 % van de werknemers jonger dan 35. Nu is dat 42 %. Sinds vorig jaar is deze leeftijdscategorie nu het sterkst vertegenwoordigd in het bedrijfsleven.

Volgens Acerta is de verschuiving het gevolg van de vergrijzing van de maatschappij, waarbij de uitstroom van oudere werknemers nu echt in een stroomversnelling is gekomen.

Die verschuiving stelt personeelsdirecties ook voor nieuwe uitdagingen. “Bedrijven moeten er nu voor zorgen dat ze voor jongeren een aantrekkelijke werkgever zijn én blijven. De jongere werknemers hebben weliswaar minder ervaring, maar hun eisen en verwachtingen liggen nog steeds hoog. Dat betekent: een loopbaanplan met duidelijk perspectief op de lange termijn, met een goede omkadering en doorgroei- en opleidingsmogelijkheden. We raden werkgevers dus af om jongeren aan te trekken door een hoog loon aan te bieden dat niet in lijn is met hun algemeen loonbeleid”, zegt manager talent Jochen Bessemans van van Acerta Consult.

Achter de verjonging van de werknemerspopulatie schuilt nog een andere uitdaging, aldus Bessemans. “De leeftijdspiramide van de algemene Belgische bevolking heeft een smalle hals. Er zijn minder jongeren onder 25 jaar dan er mensen zijn in de leeftijdscategorieën daarboven. Dat betekent dat de jongeren met te weinig zullen zijn om later op de arbeidsmarkt de kosten te dragen van de groep die dan op pensioen zijn. Arbeidsmigratie zal een deel van de oplossing zijn. Momenteel is zo’n 15 % op de Belgische arbeidsmarkt van een andere origine. Dit betekent echter dat de populatie in bedrijven diverser wordt en er echt werk moet gemaakt worden van inclusie.”

Zelfstandigen werken langer door

Bij de zelfstandigen ligt de leeftijdspiramide iets anders. Dat komt omdat zij langer doorwerken en vaak ook na de pensioenleeftijd aan de slag blijven. In 2021 was 43,80 % van de mannen en 38,80 % van de vrouwen met een zelfstandig statuut ouder dan 50 jaar. 31,80 % van de mannen en 35,50 % van de vrouwen met een zelfstandig statuut is dan weer jonger dan 40 jaar, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor de Sociale Verzekering van Zelfstandigen.

Dat de populatie van de vrouwelijke zelfstandigen gemiddeld jonger is, komt door hun sterkere instroom de laatste jaren. Het aandeel van de vrouwen bij de zelfstandigen steeg daarbij van 33,7% in 2007 tot 35,40 % in 2021. Vorig jaar dikte de groep van de mannen met een zelfstandig beroep overigens met 3,80 % aan, die van de vrouwen werd 5,40 % groter. In 2021 waren er 435.128 actieve vrouwelijke zelfstandigen en helpsters op een totaal van 1.230.419 zelfstandigen en helpers.

VAN GEYTE, J. Gemiddelde leeftijd werknemer zakt tot 39 jaar. Het Laatste Nieuws, 26 november 2022, 32.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo