Tienjaarsrente voor het eerst sinds 2012 boven 3 procent

De klim van de Belgische tienjaarsrente richting 3 % is slecht nieuws voor beleggers, de overheid en wie een hypothecaire lening afsluit.

De Belgische tienjaarsrente piepte dinsdagnamiddag voor het eerst sinds juli 2012 boven 3 %, net op de dag dat de regering een akkoord bereikte over de begroting voor 2023 en 2024. Volgens Jean Deboutte, directeur van het Agentschap van de Schuld, had dat geen impact op de rente. ‘Het blijft belangrijk dat het akkoord geen storm heeft veroorzaakt zoals in het Verenigd Koninkrijk. Het is niet het moment om op te vallen in negatieve zin.’

De rente tikte 3,02 % aan en viel daarna terug naar 2,94 %. ‘De volatiliteit is enorm, ook in een dag, omdat de onzekerheden zo groot zijn’, zegt Deboutte.

De Belgische rente volgt voornamelijk de bewegingen op de internationale markt. Obligatiebeleggers eisen hogere rentes op hun beleggingen in een reactie op de toren-hoge inflatie. Bovendien stijgt ook de kortetermijnrente door de renteverhogingen van de centrale banken.

‘Het gaat nu echt heel hard’, zegt Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België. ‘De markt verwacht nu een kortetermijnrente voor de eurozone van 3,25 % binnen 9 maanden. Dat houdt in dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente over die periode met 175 basispunten zou verhogen. Dat lijkt me heel sterk.’ ING voorziet de komende kwartalen een flinke recessie, waardoor de ECB het rentewapen minder moet gebruiken dan de markt incalculeert.

De rente was dinsdagochtend nog gezakt na extra stimuleringsmaatregelen van de Britse centrale bank. ‘Opnieuw zagen we dat het effect van die interventie op de markt van korte duur was’, zegt Vanden Houte.

De renteklim is slecht nieuws voor de overheid, hypotheeknemers en beleggers. De Belgische overheid moet meer betalen voor de financiering van haar schulden. Deboutte: ‘We evolueren van een jaarlijkse rentelast van 1,23 % van het bruto binnenlands product in 2022 naar 1,40 % in 2023. Dat is de eerste stijging in tien jaar. Voor de begroting wordt de evolutie van de rentelast een jaarlijkse extra uitgave, terwijl het jarenlang een cadeau was. Het kon natuurlijk niet blijven duren.’

De rente op hypotheekleningen wordt voor een groot deel gestuurd door de langetermijnrente, die door de banken als referentie gebruikt wordt. En beleggers met aandelen in portefeuille zien de waarde dalen, omdat obligaties een aantrekkelijker alternatief worden. Dinsdag kreeg een rentegevoelig aandeel als Elia een tik van meer dan 2 %.

DE RIJCKE, C. Tienjaarsrente voor het eerst sinds 2012 boven 3 procent. De Tijd, 12 oktober 2022, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo