Wereldwijde koffievoorraad onder druk: dreigen we straks zonder koffie te zitten?

De koffievoorraden staan wereldwijd onder druk. In Brazilië, de grootste koffieproducent ter wereld, zijn de voorraden naar een absoluut dieptepunt gezakt. En ook andere grote koffieproducenten kampen met problemen. Dreigen we straks zonder koffie te vallen?

Volgens Silas Brasileiro, voorzitter van de Braziliaanse nationale koffieraad, kunnen de voorraden in het Zuid-Amerikaanse land tegen maart afnemen tot 7 miljoen zakken, terwijl dat in feite 9 tot 12 miljoen zakken zou moeten zijn.

De lage voorraden in Brazilië – een gevolg van te weinig regen – veroorzaken stijgende prijzen, zeker in combinatie met een groeiende vraag naar koffie. Vorig jaar trok de vraag wereldwijd met 2 % aan, dit jaar zou de vraag 1,50 % stijgen. “Wereldwijd zullen de prijzen blijven stijgen, en de onzekerheid over de Braziliaanse voorraden is daar een van de belangrijkste oorzaken van”, vertelt Rabobank-analist Guilherme Morya.

Veel verbetering zit er bovendien niet aan te komen. De weersvooruitzichten voor de komende maanden – veroorzaakt door weerfenomeen La Nina – beloven niet veel beterschap.

Meerdere koffieproducenten in moeilijkheden

En ook andere belangrijke “koffielanden” dreigen in de problemen te komen. Terwijl het te droog is in Brazilië kampt Colombia, na Brazilië de grootste exporteur van koffie, met te veel regen voor de koffieboeren. Slechte oogsten dreigen ook in onder meer Guatemala, Honduras, Nicaragua en Vietnam.

En niet alleen het klimaat speelt de koffieproducenten parten, ook het coronavirus strooit nog steeds roet in het eten (of de koffie). In de Vietnamese stad Ho Chi Minhstad bemoeilijkten opeenvolgende lockdows de afgelopen maanden de export van koffiebonen. Vietnam is wereldwijd de belangrijkste producent van robustabonen. Volgens BBC zijn de prijzen voor die bonen het afgelopen jaar al met 50 % gestegen op de groothandelsmarkt.

Dreigt een koffietekort?

Maar wat betekent dit nu voor Belgische koffieliefhebbers? Die zien de prijs voor hun bakje troost ook toenemen. De prijs voor onbewerkte koffiebonen neemt namelijk toe en dat vertaalt zich in hogere kosten voor de koffiebranderijen en de handelaars.

Dat merken ze ook bij The Java Coffee Company in Rotselaar. “Sinds vorig jaar augustus zijn de prijzen extreem gestegen. Investeerders zijn beginnen speculeren en hebben grote voorraden opgekocht en die achtergehouden. De prijs is daardoor maal 2 of zelfs maal 2,5 gegaan sindsdien”, vertelt CEO Kathleen Claes.

En die prijsstijgingen moeten ook de koffiebranderijen doorrekenen. “Wij hebben toch ook al twee prijsstijgingen moeten doorvoeren”, aldus Claes. Al zijn hun prijzen het afgelopen jaar zeker niet verdubbeld. “Ik verwacht trouwens dat er in januari nieuwe prijsstijgingen zullen volgen. Niet alleen de prijs voor de grondstoffen is gestegen, maar ook de productiekost en de loonkost zijn namelijk omhooggegaan door de hoge energieprijzen en de indexering.”

Over een groot koffietekort hoeven mensen zich weliswaar zeker geen zorgen te maken, benadrukt Claes. In ons land is er voorlopig nog koffie genoeg, zegt ze. “In België zijn er heel veel opslagplaatsen voor groene koffie (koffie die nog niet gebrand is, nvdr.) en die magazijnen zitten vol. Op korte of middellange termijn moeten de mensen zich dus zeker geen zorgen maken.”

DE WOLF, L. Wereldwijde koffievoorraad onder druk: dreigen we straks zonder koffie te zitten? vrt.be, 17 september 2022. Geraadpleegd op 22 september 2022 via vrt.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo