Staking dreigt bij Delhaize na mislukt overleg

Bij de supermarktgroep Delhaize hebben de socialistische en de liberale vakbonden een stakingsaanzegging ingediend. Er is onrust over de nieuwe organisatie van het werk in de winkels.

De essentie

  • Vakbonden en directie bij Delhaize zaten maandag samen in een poging tot een verzoening te komen.
  • De vergadering ging over de cao uit 2019 over de arbeidsorganisatie. De BBTK had als enige vakbond de cao goedgekeurd, maar zegde die in het voorjaar op. Daardoor loopt de cao binnenkort af.
  • Een belangrijk deel van de cao is een tewerkstellingsgarantie. Als er geen oplossing uit de bus komt, kunnen acties volgen.

 

Flexibeler arbeidsorganisatie

Het probleem zit bij de nieuwe arbeidsorganisatie die Delhaize in 2019 invoerde in een poging de winkels efficiënter te organiseren en zo de verkoop op te drijven. Er werden polyvalente ploegen in het leven geroepen met personeel dat flexibeler kan worden ingezet. Er kwam ook een vliegende ploeg voor vervangingen in de winkels.

De nieuwe aanpak werd in een cao gegoten, maar die kreeg alleen de zegen van de socialistische bediendevakbond BBTK. Dat is wel de belangrijkste syndicale organisatie bij Delhaize. De christelijke en de liberale bond zetten hun handtekening niet onder de zogenaamde cao ASO. Nochtans is daarin ook sprake van een tewerkstellingsgarantie tot eind 2024.

De twee vakbonden zagen geen heil in de nieuwe afspraken. Vooral de Franstalige christelijke CNE voerde aan dat het systeem dat Delhaize voor ogen had, niet zou werken. Tests in enkele supermarkten hadden dat volgens de vakbond uitgewezen. De tegenhanger ACV Puls hekelde destijds dat er geen opleiding was en dat Delhaize het systeem evalueerde zonder objectieve criteria.

In het voorjaar kwam ook de BBTK terug op het akkoord door de cao op te zeggen. Daardoor volgde maandagnamiddag een verzoeningsvergadering in het paritair comité. ‘Als er niets uit de bus komt, volgen acties. Dat staat in de sterren geschreven’, zei een vakbondsbron. Voor die acties wordt vooral naar de BBTK gekeken.

Maandagavond werd duidelijk dat er effectief geen akkoord bereikt kon worden. De socialistische bond diende een stakingsaanzegging in die over 14 dagen afloopt. De stakingsdreiging heeft betrekking op de eigen winkels van Delhaize, al valt niet uit te sluiten dat ook in aangesloten zelfstandige winkels actie zal worden gevoerd.

De socialistische bond struikelt vooral over het feit dat zieken in de polyvalente ploegen niet vervangen worden, waardoor er een tekort is van tientallen werknemers. Al valt ook te horen dat Delhaize probeert extra mensen aan te werven.

Bij sommige vakbondsbronnen is meer verzoenende taal te horen. Die wijzen erop dat Delhaize het net zoals andere spelers in de sector moeilijk heeft om personeel te vinden of dat corona de uitvoering van de cao heeft bemoeilijkt.

Het dossier moet ook worden gezien tegen de achtergrond van de sterke inflatie en de concurrentie in de sector, waardoor de marges van de ketens onder druk staan. ‘Delhaize kan misschien goede intenties hebben, maar de bijzondere marktomstandigheden maken het zeer moeilijk’, zegt een goedgeplaatste bron. Die omstandigheden leiden tot extra besparingen.

De tijd dringt in elk geval. Door de beslissing van de vakbond van maart begon een periode te lopen van zes maanden waarin de cao nog van kracht is. Binnenkort is die periode voorbij, al zit niet iedereen op dezelfde lijn over wanneer precies (15 september of 1 oktober). De directie heeft volgens een bron wel al laten verstaan dat ze niet van plan is de voordelen van de cao na die datum zomaar overboord te gooien.

BROENS, B. Staking dreigt bij Delhaize na mislukt overleg. De Tijd, 13 september 2022, 14.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo