Forse daling Belgisch ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen is in september ­opnieuw fors gedaald. Het vertrouwen valt nu al voor de vijfde maand op rij terug.

De verslechtering van het ondernemingsklimaat doet zich voor in alle sectoren. Dat bleek gisteren uit de resultaten van de maandelijkse enquête van de Nationale Bank van België (NBB). De ­indicator van het ondernemers­vertrouwen komt in september uit op -11,8, tegenover -5,8 in augustus en -2,8 in juli. Ook de ­algemene ­afgevlakte synthetische curve, die de onderliggende conjunctuur­tendens weergeeft, blijft dalen.

Het vertrouwensverlies is ­bijzonder scherp in de handel. Daar zijn de vooruitzichten voor de vraag gekelderd nadat ze in augustus waren hersteld. De handelaars verwachten minder bestellingen te plaatsen bij hun leveranciers.

De vraagvooruitzichten zijn ook aanzienlijk verslechterd in de ­verwerkende industrie en in de ­dienstensector.

De indicator voor de bouw­sector bleef in grote lijnen stabiel met vraagvooruitzichten die zelfs verbeterden. De bouwbedrijven zien wel hun bestaande orders ­teruglopen. Vorige week bleek ook dat de Belgische consument steeds somberder gestemd raakt, waardoor het ­consumentenvertrouwen tot het laagste niveau sinds 1985 gedaald is.

Ook Duitsland meldde gisteren dat het ondernemersvertrouwen fors gedaald is.

Forse daling Belgisch ondernemersvertrouwen. De Standaard, 27 september 2022, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo