Europa grijpt in op gas- en stroomprijs

Europese Commissie onderzoekt prijsplafond voor gas na Belgische druk.De 27 EU-lidstaten geven de Europese Commissie het fiat om ingrijpend tussen te komen in de energiemarkt om de torenhoge energieprijzen te drukken. Zelfs de eerste horde voor een prijsplafond voor gas is genomen, al is dat nog geen gelopen race.
De Europese ministers van Energie slaagden er vrijdag op wonderlijke wijze in één front te vormen, hoewel hun landen elk een eigen energiemix, een verschillende geografische ligging en afhankelijkheid van Russische energie hebben.

De Europese Commissie krijgt het fiat om midden volgende week al crisiswetgeving te lanceren rond vier pijlers: een lager elektriciteitsverbruik deze winter op piekmomenten, een maximumprijs voor groene en nucleaire stroom, een solidariteitsbijdrage van de gas-, olie- en steenkoolindustrie, en liquiditeitssteun aan traders die in de problemen dreigen te raken.

Het afromen van de megawinsten van stroomproducenten en de solidariteitsbijdrage van de fossiele sector moet de Europese regeringen miljarden toestoppen waarmee ze de factuur van zowel gezinnen als bedrijven dragelijk kunnen maken. De noodingrepen gebeuren op basis van een verdragsartikel dat een crisisinterventie expliciet toelaat en in enkele weken kan worden goedgekeurd. Een meerderheid van de EU-lidstaten volstaat.

Onder druk van België en Italië vragen de energieministers de Commissie ook een prijsplafond voor gas te onderzoeken. De Commissie stelde eerder deze week een prijsplafond voor alleen Russisch gas voor, maar daar was geen meerderheid voor te vinden. Steun kwam er wel voor het Belgische alternatief, een breed Europees prijsplafond voor alle soorten gas, of dat nu via pijplijnen of via lng-schepen naar hier komt.

In de technische uitwerking, waarvoor de Commissie de steun van minister Tinne van der Straeten (Groen) en haar team vroeg, kruipt wel meer tijd en mogelijk ook onenigheid. Dit is nog geen gelopen race, is in meerdere hoofdsteden te horen.

In België blijft het vooralsnog wachten op nieuwe maatregelen om de stijgende energiefactuur te temperen. De federale regering werkt aan een goedkoop basispakket voor energie voor de hele bevolking, maar een doorbraak is er nog niet. Hetzelfde geldt voor de compenserende maatregelen voor bedrijven waar zowel de Vlaamse als de federale regering zich over buigt. Daarover wordt pas volgende week een akkoord verwacht, net zoals over het (gedeeltelijk) aan banden leggen van de indexering van de huurprijzen.

VAN HAVER, K. Europa grijpt in op gas- en stroomprijs. De Tijd, 10 september 2022, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo