Benzine 95 wordt goedkoper dan 1,7 euro per liter, maar accijnzen verhogen weer

Wie benzine 95 tankt, zal vanaf morgen minder betalen. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie. In de lagere prijs zitten wel hogere accijnzen omdat het cliquetsysteem wordt toegepast nu de benzineprijs onder de 1,7 euro per liter zakt. Een liter benzine 95 (E10) kost vanaf morgen maximaal 1,691 euro per liter, een daling met 4 cent. Een liter benzine 98 (E5) daalt 1,3 cent tot 1,918 euro: daar worden de accijnzen niet verhoogd omdat de prijs boven de grens van 1,7 euro blijft.

Omdat de maximumprijs voor benzine 95 onder de 1,7 euro daalt, verhoogt de bijzondere accijns weer bij elke daling met de helft van prijsverlaging. “Voor de pomphouders in de grensregio met Frankrijk gaat dit het probleem nog verergeren, in die zin dat het tanktoerisme nog feller gaat worden”, reageert Johan Mattart van de brandstoffederatie BRAFCO. “De helft van de prijsdaling wordt eigenlijk tenietgedaan door de accijnsverhoging.”

De accijnsverhoging geldt niet voor benzine 98 en diesel, want daar blijft de prijs boven de grens van 1,70 euro per liter.

“Ik hou mijn hart vast als ook de dieselprijs onder die grens zakt”, zegt Mattart. Hij roept de regering op om het cliquetststeem nog eens grondig te bekijken.

ARNOUDT, R. Benzine 95 wordt goedkoper dan 1,7 euro per liter, maar accijnzen verhogen weer. www.vrt.be, 9 september 2022. Geraadpleegd op 9 september 2022 via www.vrt.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo