Houtpellets opnieuw fors duurder geworden: “Verdubbeling sinds januari”

Net als de energieprijzen blijft ook de prijs van houtpellets nog steeds stijgen. “Sinds januari is de prijs van pellets verdubbeld”, zegt Arvesta, een bedrijvengroep die houtpellets aanbiedt in haar talrijke Aveve-winkels. Reden voor de prijsstijging is de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen.

De hoge energieprijzen leiden ertoe dat meer gezinnen kiezen voor alternatieve warmtebronnen. Een van die alternatieven is een pelletkachel, maar de laatste maanden zijn de houtpellets die gebruikt worden in die kachels fors duurder geworden.

“Sinds januari is de prijs van houtpellets ongeveer verdubbeld”, zegt Stéphanie Deleul, woordvoerder van Arvesta. Het bedrijf verkoopt houtpellets in haar meer dan 250 Aveve-winkels. “Wij maken zelf geen extra winst”, verzekert Deleul. “Onze marges zijn dezelfde gebleven, maar de aankoopprijs van houtpellets is gewoon verdubbeld.”

Als reden voor de prijsstijging verwijst de woordvoerster naar de oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen. “Onze leverancier liet weten dat de aanlevering van grondstoffen uit Rusland en Oekraïne bijna volledig is weggevallen. Daarnaast is ook de vraag naar houtpellets gestegen omdat mensen steeds meer naar alternatieven zoeken voor de hoge energieprijzen. Dat zorgt ervoor dat ook de prijs van houtpellets blijft stijgen.”

Net zoals bij de energiecontracten zijn er ook geen vaste prijzen voor pellets meer op de markt. “Vroeger waren er zomer- en winterprijzen die voor 6 maanden vast lagen, maar nu werkt men enkel nog met variabele prijzen die elke maand stijgen”, verduidelijkt Deleul.

Kapers op de kust

De stijgende energieprijzen en de grote vraag naar alternatieve manieren om te verwarmen, opent de deuren voor oplichters. Sinds 1 juli kreeg het meldpunt van de FOD Economie 126 meldingen over valse webshops die houtproducten zoals houtpellets, brandhout of paletten verkopen.

De oplichters lokken consumenten met aantrekkelijke deals die ze promoten via bijvoorbeeld sociale media. Nadat consumenten een bestelling plaatsen en een betaling uitvoeren, gebeurt er niets. In de meeste gevallen reageert de fraudeur niet. Gemiddeld meldden de slachtoffers een schade van 750 euro maar een enkeling gaf aan tot 2.972 euro te hebben verloren.

Momenteel analyseert de Economische Inspectie van de FOD Economie de binnengekomen meldingen. Ze kan beslissen een onderzoek in te stellen. Oplichters riskeren een gevangenisstraf van een maand tot 5 jaar of een boete van 208 tot 24.000 euro.

SCHILLEWAERT, N. Houtpellets opnieuw fors duurder geworden: “Verdubbeling sinds januari”. vrt.be, 23 augustus 2022. Geraadpleegd op 28 augustus 2022 via vrt.be.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo