De lockdowns zijn voorbij, dus spelen we minder videogames

Gamingbedrijven zien zwarte sneeuw, nu hun publiek de controller weer weglegt.

Tijdens de covid-pandemie sloegen mensen in drommen aan het gamen. Het aanbod van game­consoles, waaronder de nieuwe Playstation 5 en Xbox Series S|X, maar ook Nintendo’s Switch, kon de vraag niet volgen. Ook de verkoop van games- en game-abonne­menten ging stevig omhoog. Vandaag ziet de situatie er helemaal anders uit. De zon schijnt en de tijden van ­coronalockdowns zijn voorbij. Het maakt dat de gamer zijn controller steeds vaker aan de kant legt. En dat voelen de grote ­gamingbedrijven duidelijk in hun resultaten. De ene na de andere gamingreus maakt teleurstel­lende resultaten bekend.

Sony, maker van de Playstation-console, zag de omzet van de ­gamesafdeling met 2 % zakken en de winst met 37 %. Een deel daarvan heeft te maken met tekorten aan componenten zoals computerchips, waardoor het ­bedrijf niet kan voldoen aan de grote vraag naar de nieuwe Playstation 5-console. Een andere verklaring is dat mensen simpelweg minder gamen. De ‘play time’ op het Playstationplatform – de tijd die spelers met een controller in de hand doorbrengen – zakte met 15 %. Van april tot juni werden 47,1 miljoen games voor de PS4 en PS5-console verkocht. Ter vergelijking: een jaar eerder waren dat er nog 63,6 miljoen. Sony zette zelfs het mes in de vooruitzichten. Het verwacht dat de winst van de Playstation-afdeling over het hele jaar met 16 % zal zakken.

Hetzelfde verhaal bij concurrent Microsoft met zijn Xbox-console. Uit de recentste kwartaal­resultaten bleek dat de inkomsten uit consoles en games met 7 % waren gedaald. Het bedrijf verwees naar ‘een afname van ­engagement hours’ – wat zoveel ­betekent als: mensen gamen minder.

Ook Nintendo zag een daling in het aantal verkochte Switch-consoles en games. Voor de con­soles kampt het met dezelfde tekorten aan componenten als de concurrentie, maar bij de spellen is er niet zo’n probleem. Lichtpuntje voor Nintendo is dat er wat blockbuster-games aankomen, zoals Splatoon 3. Dat zou soelaas kunnen bieden.

Geen beterschap?

De povere resultaten liggen in het verlengde van een recent rapport van NPD, dat de gamesector in Noord-Amerika volgt. In de VS spendeerden gamers 13 % minder tijd aan videogames dan in het jaar voordien, klinkt het. De financiële resultaten van de ­gamingreuzen tonen aan dat het een wereldwijd fenomeen is. Naar de oorzaak is het niet ver zoeken: lockdowns deden mensen meer gamen omdat ze toch hun huis niet uit mochten. Nu het normale leven zich op de meeste plekken heeft hersteld, gaat de console uit.

De sector vreest dat het tij niet snel zal keren. ‘We verwachten dat de macro-economische omstandigheden dezelfde zullen blijven’, stelde Jensen Huang, ceo van ­Nvidia. Dat bedrijf maakt onder meer grafische chips die worden gebruikt in gaming-pc’s. Ook daar was de terugval voelbaar: het afgelopen kwartaal zakten de inkomsten uit gaming met 44 % versus het vorige kwartaal, en met 33 % vergeleken met het jaar voordien. Activision Blizzard, een van de grootste gameontwikkelaars ter wereld en maker van ­onder meer Call of duty, zag zijn omzet met 15 % dalen vergeleken met een jaar eerder.

Abonnementen

Misschien is er een lichtpuntje. Gamingbedrijven zetten sterk in op abonnementsmodellen om een constante stroom van inkomsten binnen te harken. Microsoft gaat daar voorlopig het verst in met zijn Game Pass-abonnement. Dat hielp het bedrijf om de terugval te counteren, stelde het.

Ook Sony herwerkte intussen grondig zijn gaming-abonnementsformules. De vraag is echter of het daarmee de eigen inkomsten niet zal kannibaliseren. ‘We vragen ons af,’ stelde Amir Anvarzadeh van Asymmetric Advisors aan Bloomberg, ‘of zo’n herwerkte abonnementendienst, waar ­spelers toegang hebben tot honderden oudere games, de inkomsten uit de verkoop van spellen niet zal opeten.’

Ook hoge gasprijzen in videogames

De wereld van het populaire game Grand theft auto: Online lijkt weer een beetje harder op de echte realiteit. In de nieuwste update krijgt de stad waarin het spel zich afspeelt te maken met een hittegolf, economische moeilijkheden én hoge energieprijzen. ‘De economie van Zuid-San Andreas verkeert in een ­crisis’, klinkt het in de omschrijving. ‘De gasprijzen zijn tot het hoogste niveau in decennia ­gestegen, de toeleveringsketens van de detailhandel zijn in rep en roer, en als klap op de vuurpijl houdt een hittegolf de staat in zijn greep.’

GTA Online is de online-versie van Grand theft auto V, ontwikkeld door de gamestudio Rockstar. Afgelopen maand werd het volgens de site Playercounter door meer dan 11 miljoen gamers gespeeld.

LEMMENS, C. De lockdowns zijn voorbij, dus spelen we minder videogames. De Standaard, 10 augustus 2022, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2023 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo