Fed gaat voor grootste renteverhoging in 40 jaar

De Amerikaanse centrale bank verhoogt haar ­beleidsrente opnieuw met 0,75 procentpunt, in een ­po­ging om de inflatie te doen ­zakken.

Net als eind juni beslisten de ­bestuurders van de Federal ­Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, woensdagavond om de Amerikaanse ­beleidsrente met 75 basispunten (of 0,75 procentpunt) te verhogen. De Amerikaanse rente ligt nu op 2,50 %. In februari van dit jaar was dat nog maar 0,25 %.

De jaren 80

In de maanden maart en mei ging de Amerikaanse rente ook al omhoog. Het gaat nu dus om de vierde verhoging in een periode van amper vijf maanden tijd. Daarmee stuurt Fed-voorzitter ­Jerome Powell de boodschap de wereld in dat hij de strijd tegen de hoge inflatie niet opgeeft, ook al hadden de vorige renteverhogingen niet zo’n groot effect. De Amerikaanse inflatie steeg in juni naar 9,10 %, dat is het hoogste peil sinds 1981, ruim 40 jaar geleden.

De ingreep van de Fed – twee opeenvolgende renteverhogingen met 75 basispunten – is niet meer gezien sinds begin ­jaren 80. Toenmalig Fed-voorzitter Paul Volcker lanceerde destijds een salvo van renteverhogingen ­tegen het torenhoge inflatiepeil van meer dan 13 %. Het vergde hem twee jaar om de Amerikaanse inflatie weer naar 3 % te doen dalen.

Voor Jerome Powell is de uitdaging best groot: enerzijds moet hij de bereidheid van de Fed onderstrepen om de inflatie in de VS te bestrijden, anderzijds mag dat de financiële markten niet afschrikken. Hoge rentes mogen de kans op een economische recessie niet aanwakkeren. Maar niets doen is geen optie. De Federal ­Reserve wil voorkomen dat de erg krappe arbeidsmarkt in de VS en de snelle stijging van de lonen er tot een langere periode van hoge inflatie leiden.

Analisten voorspellen dat ­Powell in september toch op een iets minder grote renteverhoging mikt, met maximaal 0,50 procentpunt. Daarmee zou hij tegemoetkomen aan de eerste signalen van een vertragende conjunctuur, ­onder meer met licht dalende grondstoffenprijzen.

Europa

Toch wordt de renteverhoging van september niet de laatste. De geldmarkten verwachten dat de Fed de beleidsrente tegen eind dit jaar zal opgetrokken hebben naar 3,25 à 3,50 %. Om daarna, vanaf de lente of zomer van volgend jaar, de rente weer wat te verlagen om de verzwakkende economie te ondersteunen.

In Europa is er van rentes op het Amerikaanse niveau nog lang geen sprake. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft weliswaar vorige week, voor het eerst sinds 2011, de rentetarieven in de eurozone opgetrokken. Maar met een renteverhoging van 50 basispunten, of 0,5 procentpunt, was die stap bescheidener dan die van de Fed. Al plant de ECB plant in september een volgende verhoging.

RASKING, J. Fed gaat voor grootste renteverhoging in 40 jaar. De Standaard, 28 juli 2022, 21.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo