Druk op ECB groeit na nieuwe recordcijfers voor inflatie

In de eurozone steeg de inflatie in mei tot 8,10 %, een record. Dit hoge cijfer zet de ECB onder druk om de rente sneller te verhogen.

Daags nadat de inflatiecijfers voor België en Duitsland werden bekendgemaakt, kwam Eurostat gisteren met de inflatiecijfers voor mei voor de hele eurozone. Daaruit blijkt dat het torenhoge inflatie­cijfer voor België (8,97 %) niet echt een uitzondering is: de ­inflatie in de hele eurozone is doorgeschoten tot 8,10 %, een ­record sinds de creatie van de euro. Het cijfer ligt ook hoger dan analisten hadden verwacht.

Boosdoener blijft vooral de energie, gevolgd door voeding. De nieuwe cijfers tonen ook aan dat de ­inflatie persistent wordt. Ook voor andere goederen en diensten ­lopen de prijzen op. ‘Het is duidelijk dat de hoge energie-, grondstof- en voedingskosten in sneltempo worden doorgerekend aan de consumenten’, stelt Bert Colijn, econoom bij ING, in een nota.

In de diensten liep de inflatie op tot 3,50 %. De kerninflatie (zonder energie en diensten) steeg tot 3,80 %.

Per land is Estland de koploper met een inflatie van 20,10 %, gevolgd door Letland (18,50 %). De laagste inflatiecijfers worden genoteerd in Malta (5,60 %) en Frankrijk (5,80 %). In Frankrijk zijn de elektriciteits- en gasprijzen deels bevroren. Volgens Eurostat, dat een wat andere berekening hanteert, ­bedraagt de inflatie in ons land 9,90 %, in ­Nederland is dat 10,20 %.

Inflatiehaviken

De hoge inflatiecijfers en vooral het feit dat ook de kerninflatie sterk oploopt, zet de Europese Centrale Bank (ECB) verder onder druk. Die had lang beweerd dat de inflatie van tijdelijke aard was door de stijging van de grondstoffenprijzen. Nu ook de prijzen van diensten en andere producten flink ­oplopen, kan moeilijk nog gezegd worden dat de inflatie tijdelijk is. ‘De verrassend hoge cijfers voor kerninflatie en de sancties tegen Rusland voor olie, zullen ertoe leiden dat de ­inflatiehaviken binnen de ECB een voet tussen de deur trachten te krijgen om de rente sneller te verhogen’, denkt Colijn.

ECB-voorzitter Christine Lagarde liet uitschijnen dat haar voorkeur uitgaat naar een renteverhoging van 25 basispunten in juli en 25 basispunten in september. ­Anderen willen dat de rente in juli meteen met 50 basispunten verhoogd wordt om de oplopende ­inflatie te bestrijden.

DECOCK, S. Druk op ECB groeit na nieuwe recordcijfers voor inflatie. De Standaard, 1 juni 2022, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo