Vestager pakt nu ook Apple Pay aan

Europees commissaris Margrethe Vestager beschuldigt Apple van machtsmisbruik bij mobiele betalingen. Een nieuwe miljardenboete dreigt voor het technologiebedrijf.

Commissaris Margrethe Vestager, verantwoordelijk voor Concurrentie, heeft Apple gisteren officieel in gebreke gesteld wegens machtsmisbruik met zijn betaaldienst ­Apple Pay. Daardoor hangt het bedrijf een miljardenboete boven het hoofd.

In de financiële sector wordt al jaren geklaagd dat Apple aanbieders van concurrerende mobiele betaaloplossingen kansen ontneemt doordat de technologiegroep de eigen betaaldienst Apple Pay structureel bevoordeelt. In apparaten van Apple, zoals telefoons en tablets, zit een cruciale chip, de zogenoemde Near-Field Communication-chip (NFC), die contactloos betalen met iPhones en iPads via de betaalapp Apple Pay heel eenvoudig maakt. Maar het bedrijf stelt die technologie­ niet open voor concurrerende mobiele betaal­oplossingen. Daardoor zijn er meer tussenstappen nodig ommet die betaalapps te kunnen betalen, wat ze omslachtiger maakt.

De zaak is ook van belang voor Payconiq, ontwikkeld door onder meer KBC Bank en ING Bank. Die betaalapp heeft tal van functies die Apple niet heeft, toch werkt Pay­coniq minder goed op een iPhone. Ook in de supermarkt moet je een extra handeling doen als je met Payconiq wilt betalen:een QR-code scannen­. Veel iPhone-gebruikers zijn daardoor geneigd om Apple Pay te gebruiken aan de kassa. Vanwege­ de hogere commissie die Apple aanrekent, komt dat duurder uit voor de handelaar. Die commissie is onder meer hoger omdat Apple Pay aan (krediet)kaarten zoals MasterCard gekoppeld is.

Geen overleg mogelijk

Meer dan 2.500 banken in Europa en zo’n 250 fintechbedrijven gebruiken Apple Pay. Voor fintechspelers zoals Revolut en N26, die finan­ciële diensten aanbieden via een digitaal platform, bood Apple Pay een kans om klanten te werven in markten waar traditionele banken geen haast hadden om Apple Pay aan te bieden.

Banken stellen vast dat Apple alle­ spelregels tot in het detail dicteert, en dat er geen enkel overleg mogelijk is met de techgigant.

Apple kreeg gisteren een bezwaarschrift met een reeks bevindingen overhandigd. Commissaris Vestager­ is niet mals voor het bedrijf. Ze verwijt de Amerikaanse reus dat hij misbruik maakt van zijn machtspositie, eerlijke concurrentie ondermijnt en de keuzevrijheid van consumenten beperkt.

Apple zegt dat het zijn NFC-technologie afschermt omdat de oplossingen van de concurrentie minder veilig zouden zijn. Daar is de Europese Commissie het niet mee eens. Het is typisch voor Apple dat het een eigen ecosysteem uitbouwt waarin de gebruiker opgesloten zit. Al is die meestal wel ­tevreden, omdat de iPhone een ­gebruiksvriendelijk toestel is.

Apple kan een mondelinge hoorzitting aanvragen en schriftelijk reageren op de beschuldigingen van Vestager. Een definitieve beslissing van de Europese Commissie zal minstens nog een jaar op zich laten wachten. Bovendien is het dan nog afwachten of Apple zich neerlegt bij een eventuele boete.

Spotify

Apple Pay is niet enige dienst van de technologiegroep die in Europa op de korrel wordt genomen. Eerder diende de online muziekdienst Spotify een klacht in wegens oneerlijke concurrentie van Apple. Spotify hekelt dat consumenten belastingen moeten betalen aan Apple op elke aankoop in de appstore. Apple roomt tot 30 % van de factuur af. Volgens Vestager zijn er al sinds 2015 klachten over oneerlijke concurrentie door Apple­. 2015 was ook het jaar waarin Apple Pay gelanceerd werd.

De Europese Commissie zet ook in op wetgeving, zoals de Digital Markets Act, om de marktmacht van grote techbedrijven aan te pakken. Apple, Amazon, Alphabet (Google), Microsoft en Meta (Facebook) proberen allemaal de concur­rentie uit te schakelen door allerlei drempels op te werpen.

Big tech vs. Europa

De grote technologie­bedrijven verzetten zich steeds vaker­ tegen de ­Europese Commissie.

Google ging gisteren in hoger­ beroep tegen een boete van 1,49 miljard euro die de Europese Commissie in 2019 oplegde, omdat­ het zijn advertentie­netwerk Adsense tien jaar lang zou hebben voorgetrokken op andere adver­teerders.

Op een hoorzitting van het Europees Gerecht, een Europese rechtbank van eerste aanleg, van het Europese Hof van Justitie, sprak Google over een ‘nagenoeg criminele boete van zeer grote omvang’. Google stelt dat de EU grote fouten heeft gemaakt.

Het toont aan dat de big tech weinig geneigd is zich te schikken naar het oordeel van de Europese Commissie.

Vestager probeerde eerder­ ook tevergeefs 13 miljard belastingen te innen­ bij Apple wegens illegale staatssteun in Ierland. Het Europese Hof van Justitie floot de Europese Commissie terug. (pdd)

DENDOOVEN, P. Vestager pakt nu ook Apple Pay aan. De Standaard, 3 mei 2022, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo