Niemand geeft meer van brutoloon aan staat dan de Belg

Ook vorig jaar betaalden werknemers nergens meer belastingen op hun loon dan in ons land. Van elk 100 euro brutoloon van gehuwde tweeverdieners met kinderen ging al dik 45 euro naar de staat. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) publiceert.

Door de coronapandemie en de bijbehorende steunmaatregelen nam de belastingdruk op het inkomen in 2020 in de meeste landen af. Maar daar was vorig jaar zowat nergens nog iets van te merken. Ook bij ons nam, onder meer door het uitblijven van de geplande hervorming, de belastingdruk weer toe. Van alle 38 OESO-landen was het verschil tussen het bruto- en nettoloon nergens groter dan in België.

Wat de belastingdruk op het inkomen betreft, spant een alleenstaande werknemer in België absoluut de kroon. Hij of zij zag vorig jaar gemiddeld 52,60 % van het bruto-inkomen aan sociale zekerheidsbijdrage en personenbelasting opgaan. Dat is 0,4 procentpunt meer dan in 2020, toen Belgische alleenstaande werknemers ook al bovenaan het weinig benijdenswaardige lijstje stonden. Het OESO-gemiddelde: 34,60 %.

Dan zijn gehuwde belastingplichtige werknemers met kinderen beter af, dankzij kinderbijslag en fiscale gunsten. Toch dragen ook gehuwde tweeverdieners met twee kinderen nergens meer van het brutoloon af dan in ons land. Vorig jaar bedroeg de belastingdruk voor een modaal gezin gemiddeld 45,20 %. Dat is 1,80 % meer dan in 2020, toen het verschil tussen bruto en netto 43,40 % bedroeg. Het is ook ruim 4 procentpunten meer dan eerste achtervolgers Duitsland, Frankrijk en Italië (allen 40,90 %). Ter vergelijking: Nederland staat hier pas op plek 27 net onder het OESO-gemiddelde van 28,8%. Ook voor wat ons land betreft verwijst de OESO voor de toename vooral naar de stijging van de inkomstenbelasting.

Beter met 1 werkende partner

De situatie in ons land verbetert wel zodra een van de partners niet werkt. Bij de koppels met één werkende ouder en twee kinderen ontsnapt België aan de koppositie. Hier staat voor België 37,30 % in de tabellen, goed voor plaats 6. Maar er kunnen finaal ook fiscale gunsten en kinderbijslag in rekening worden gebracht. Hiermee rekening houdend kwam de gemiddelde nettobelastingdruk voor een gehuwde werknemer met twee kinderen in België vorig jaar uit op 20,30 %. Dat is het op 6 na hoogste percentage in de OESO (gemiddelde: 13,10 %) bedraagt. Dit betekent dat een gehuwde werknemer met twee kinderen in België gemiddeld een nettoloon, na belastingen en kinderbijslag, van 79,70 % van zijn brutoloon overhield. Het OESO-gemiddelde hiervoor bedroeg 86,90 %.

PONSAERTS, S. Niemand geeft meer van brutoloon aan staat dan de Belg. Het Laatste Nieuws, 25 mei 2022, 27.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo