Apple trekt stekker uit iPod

Na bijna 21 jaar stopt Apple met de productie van de iPod. Daarmee verdwijnt de iconische muziek- en mediaspeler die bij zijn lancering de muzieksector op zijn kop zette.

Zolang de voorraad strekt, blijft de iPod te koop, meldt de Amerikaanse techgigant. De reden voor de stopzetting van de productie is niet ver te zoeken. Muziekstreamingdiensten en andere Apple-producten, zoals de iPhone, maken de iPod overbodig.

Al zal het prijskaartje ook een rol spelen. De laatste iPods kosten bij Apple minstens 238,35 euro. Maar voor de goedkoopste iPhone moet je meer dan het dubbele neertellen.Die levert het bedrijf meer winst op.

Met de iPod verdwijnt ook een stukje geschiedenis. Wijlen topman Steve Jobs introduceerde de draagbare muziek- en mediaspeler in oktober 2001. Het toestel kende al snel succes dankzij de eenvoudige bediening met een klikwiel en het sobere ontwerp van de bekende designer Jony Ive. De iPod luidde ook een (r)evolutie in de muziekindustrie in. Dankzij het geheugen van 5 gigabyte kon je 1.000 liedjes opslaan.

De daaropvolgende jaren werd de capaciteit uitgebreid, kwamen er verschillende uitvoeringen, onder meer met kleurenschermen om ook filmpjes te bekijken en spelletjes te spelen. In 2014 stopte Apple al de productie van het klassieke model met het bedieningswieltje en een klein scherm. In 2017 werden de kleinere iPod Nano en iPod Shuffle begraven.

De iPod Touch, die met zijn aanraakscherm meer op een iPhone lijkt, kreeg nog een update in 2019. Toen al was duidelijk dat de iPod geen lang leven meer beschoren was. De verkoop zit al enige tijd in het slop.

DEREYMAEKER, F. Apple trekt stekker uit iPod. De Tijd, 11 mei 2022, 15.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2022 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo