Wereldbank: ‘Economie in Oekraïne zal bijna halveren’

De oorlog in Oekraïne zal een verwoestend effect hebben op de lokale economie, waarschuwt de Wereldbank. Ook Rusland en een hele reeks omliggende kleinere buurlanden in de regio Eurazië worden zwaar getroffen.

De Wereldbank verwacht dat de economie van Oekraïne dit jaar met 45 % zal krimpen vanwege de Russische invasie. Voor het begin van de oorlog had de Wereldbank nog een groei van 3 % voorspeld. De daadwerkelijke krimp zal vooral afhangen van de ‘duur en intensiteit’ van de oorlog.

‘De omvang van de humanitaire crisis als gevolg van de oorlog is schokkend’, zegt onderdirecteur Anne Bjerde van de regio Europa en Centraal-Azië. ‘De Russische invasie betekent een enorme klap voor de Oekraïense economie en heeft enorme schade veroorzaakt aan de infrastructuur’, staat te lezen in een nieuw rapport.

Voor Rusland verwacht de Wereldbank dit jaar een krimp van 11,20 %, grotendeels vanwege de sancties die westerse landen hebben opgelegd uit protest tegen de Russische invasie. Daardoor vallen er ontslagen en krimpen de Russische inkomens, terwijl armoede, inflatie en de problemen in de aanvoerketen toenemen. In januari had de bank voor dit jaar nog een gematigde groei in Rusland voorspeld.

Voor dat soort positieve groeiscenario’s is nu geen plaats meer. De aanslepende oorlog in Oekraïne heeft de vrees voor een wereldwijde recessie doen toenemen. De armoede groeit en de vrees voor een galopperende inflatie en een groeiende schuldenberg neemt almaar toe, stelt de Wereldbank pessimistisch vast. De economische impact van de oorlog verspreidt zich als een sluipend gif via tal van kanalen, gaande van de grondstoffenmarkten en de financiële markten tot de internationale handel en migratie. En dat alles heeft ‘een negatief effect op het vertrouwen’.

Als een olievlek

Maar niet alleen Rusland en Oekraïne worden getroffen. De economische impact van de oorlog verspreidt zich als een olievlek in de hele regio. Dat alles heeft een verlammend effect op de regio Eurazië, waar vooral landen die sterke economische banden hebben met Rusland en Oekraïne – zoals Wit-Rusland (Belarus), Kirgizië, Moldavië en Tadzjikistan – hun economie fors zullen zien krimpen.

De landen in die regio importeren 40 % van al hun graan uit Rusland en Oekraïne. En als je alleen rekening houdt met de landen in Centraal-Azië en het zuiden van het Kaukasusgebergte, dan loopt dat percentage zelfs op tot 75 %. Tegelijk is Rusland voor de landen in die regio een belangrijk export- en migratieland. Burgers uit die landen die in Rusland wonen, zullen er minder geld verdienen om naar huis te sturen. Dergelijke geldtransfers maken zo’n 30 procent van de economie uit in landen als Kirgizië en Tadzjikistan.

En dat alles laat zich voelen in de groeicijfers. In plaats van de voorziene economische groei met 4,10 % verwacht de Wereldbank nu een krimp met 3 % voor de regio Europa en Centraal-Azië. Dat is meer dan het dubbele van de economische krimp tijdens de coronapandemie in 2020.

Humanitaire crisis

Maar de Wereldbank waarschuwt nog het meest voor de langetermijngevolgen van de humanitaire crisis die de oorlog in Oekraïne heeft veroorzaakt. De oorlog heeft de grootste vluchtelingenstroom op gang gebracht in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Financiële steun aan de landen die deze vluchtelingengolf in de praktijk moeten opvangen, is volgens de Wereldbank van cruciaal belang. De organisatie heeft daarvoor een eerste noodsteunpakket van 925 miljoen euro vrijgemaakt. De bedoeling is dat de leden van de Wereldbank dat bedrag de komende maanden optrekken tot 3 miljard euro.

Tanghe, N. Wereldbank: ‘Economie in Oekraïne zal bijna halveren’. De Standaard, 12 april 2022, 23.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo