Uitkeringen en wedden stegen sinds 1982 niet zo snel

Volgens het Planbureau zal de spilindex in februari ­opnieuw overschreden worden. Dat zal dan de derde keer in ­zeven maanden zijn. Uitkeringen en ambtenarenlonen gaan weer met 2,00 % omhoog.

Telkens als de spilindex overschreden wordt, verhoogt aansluitend een hele reeks uitkeringen, zoals vervangingsinkomens en pensioenen. Ook het loon van ambtenaren gaat dan omhoog. De uit­keringen stijgen meteen de maand nadien, de ambtenarenlonen volgen een maand later.

De spilindex was in december al overschreden, en het was ook al in augustus gebeurd. En komende maand is het weer van dat, verwacht het Planbureau, en zal dat dus de derde keer zijn in een tijdspanne van zeven maanden. Het is van in de jaren 80 geleden dat de frequentie van aanpassingen nog zo hoog lag.

De grote boosdoeners zijn de stijgende energieprijzen die de inflatie de hoogte injagen. In december lag de inflatie op 5,71 %.

Het Planbureau verwacht dat de gemiddelde jaarinflatie dit jaar 5 ,00 % zal bedragen, tegenover een gemiddelde van 2,44 % vorig jaar en van 0,74 % in 2020. De groeivoet van de ‘gezondheids­index’, die ook gebruikt wordt voor de berekening van de huurprijzen, zou dit jaar met 4,90 % toenemen ­tegen­over 2,01 % in 2021 en 0,99 % in 2020.

Het niveau van inflatie waarmee de Belgische economie te kampen krijgt, maakt indruk. Het Plan­bureau stelt dat de inflatie die begin 2022 verwacht wordt, niet meer ­gezien is sinds 1984. Ze zou gaandeweg wel wat afkoelen, zodat er na februari niet nog eens een overschrijding van de spilindex volgt. Vorige maand ging het Planbureau er overigens nog vanuit dat de spilindex pas in augustus overschreden zou worden. Het zal dus een halfjaar vroeger zijn.

Door de hoge inflatie en het Belgische systeem van automatische indexering van de uit­keringen, ­lonen, huur en allerlei diensten gaande van notaristarieven tot onderhoudscontracten voor liften, treft een periode van prijsstijgingen de Belgische economie harder. In andere landen moeten vakorganisaties onderhandelen met de werkgever om hun koopkracht­verlies gecompenseerd te krijgen. De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka was afgelopen jaar de eerste om te waarschuwen dat straks over een indexsprong gesproken zou moeten worden in plaats van verdere loonsverhogingen.

DENDOOVEN, P. Uitkeringen en wedden stegen sinds 1982 niet zo snel. De Standaard, 5 januari 2022, 9.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo