Buitenlandse investeerders creëerden recordaantal Vlaamse jobs

Door het hoge aantal fusies en overnames waren buitenlandse investeerders vorig jaar goed voor 6.233 extra jobs in Vlaanderen. Dat aantal lag nooit eerder zo hoog.

Ondanks de coronacrisis zag Vlaanderen vorig jaar opnieuw een stevige instroom van buitenlandse investeringen, alles samen goed voor 2,86 miljard euro, maakt het Vlaamse agentschap Flanders ­Investment & Trade (FIT) bekend.

Dat is bijna een half miljard ­euro meer dan vorig jaar, maar geen record. In 2019 pompten buitenlandse investeerders nog 5,2 miljard euro in Vlaanderen – de Britse chemiereus Ineos was toen goed voor 3 miljard ­euro. Bereikten vorig jaar wél een recordhoogte: het aantal investeringsprojecten (295) en de daardoor gecreëerde ­extra jobs (6.233) in Vlaanderen.

Vooral de toename van het aantal jobs gelinkt aan Onderzoek & Ontwikkeling noemt FIT ‘opvallend’. Met 1.700 jobs was die sector vorig jaar al goed voor meer dan een op de vier jobs die buitenlandse bedrijven in Vlaanderen creëren. Productie (2.217 jobs) en logistiek (1.717 jobs) blijven weliswaar de grootste jobmotoren.

Fusies en overnames

Aan de basis van dat jobrecord lag het hoge aantal fusies en over­names. Een op de drie nieuwe buitenlandse projecten in Vlaanderen in 2021 betrof een fusie of over­name. Zo had het Amerikaanse ­investeringsfonds Blackstone in maart 800 miljoen euro veil voor het West-Vlaamse milieutechnologiebedrijf Desotec.

Bij ruim de helft (51,00 %) van de buitenlandse investeringen startten bedrijven nieuwe activiteiten, in de andere gevallen (16,00 %) betrof het een uitbreiding. ‘Door de coro­nacrisis blijft het moeilijk om vanuit het buitenland locaties voor nieuwe projecten te bezoeken’, verduidelijkt Tine Van Valckenborgh, woordvoerster van FIT. ‘Daardoor ligt de appetijt voor nieuwe projecten nog altijd opmerkelijk lager.’

Het hoge aantal fusies en overnames past ook in een globale trend. Veel bedrijven hebben door het snelle herstel na de start van de coronacrisis grote financiële reserves. Tegelijk is door de lage rente een enorme massa geld op zoek naar investeringen. Het verklaart waardoor wereldwijd nooit eerder zoveel bedrijven werden overgenomen als in 2021.

VS op één

Na een jaar op de tweede plaats heroverde de VS vorig jaar zijn traditionele koppositie met 64 investeringen in Vlaanderen. Ook het aantal Britse investeringen is fors gestegen, voor het vierde jaar op rij. Met 49 projecten waren de Britten zelfs nooit eerder zo actief in onze regio. ‘Dankzij onze ligging en logistieke expertise blijft Vlaanderen troeven bieden voor wie zich tegen de ­impact van de Brexit wil beschermen’, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

De top vijf wordt vervolledigd door achtereenvolgens Nederland, Frankrijk en Duitsland.

VAN MAELE, P. Buitenlandse investeerders creëerden recordaantal Vlaamse jobs. De Standaard, 18 januari 2022, 21.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo