Unequal Pay Day: “Als vrouw moet ik de rest van het jaar eigenlijk niet meer werken”

In de Europese Unie verdienen vrouwen gemiddeld 14,00 % minder dan mannen. Daarom roept de progressieve vrouwenbeweging ZIJkant samen met de Europese socialistische vrouwenbeweging PES 10 november uit tot Unequal Pay Day. Vanaf deze dag werken Europese vrouwen volgens hen gratis: “We worden niet meer betaald tot het einde van het jaar.” Er is vooral een probleem voor de deeltijds werkenden.

In de Europese Unie verdienen vrouwen gemiddeld 14,00 % minder dan mannen. In ons land zijn de cijfers voor wie voltijds werkt, wel een stuk beter dan het Europese gemiddelde, zegt Vera Claes, nationaal secretaris van ZIJkant. Dan gaat het om een loonkloof van 6,00 %.

Er is volgens haar vooral een probleem voor de deeltijds werkenden: “Dan zie je dat de Belgische loonkloof 23,00 % bedraagt. Er is een grote ongelijkheid in deeltijds werk: ongeveer 45,00 % van alle werkende vrouwen werkt deeltijds, tegenover 11,00 % van de mannen. Daarbij speelt een ongelijke taakverdeling thuis een grote rol.”

ZIJkant vraagt vandaag daarom aandacht voor een betere taakverdeling thuis. Want door de coronacrisis nemen vrouwen weer meer werk thuis in handen: “We hadden gehoopt dat de pandemie die kloof net zou verkleinen omdat zowel mannen als vrouwen vaker thuis werken. Toch ontfermen telewerkende moeders zich anderhalf uur langer over hun kinderen dan telewerkende vaders.”

Het extra ouderschapsverlof tijdens de crisis was volgens Claes een goede zaak, maar “het waren met 71,00 % toch ook weer vooral de vrouwen die dit verlof opnamen.”

ZIJkant wil met sensibiliseringsacties mensen meer inzicht geven in die ongelijke taakverdeling thuis. Ook het beleid kan volgens Claes een steentje bijdragen: “Daarbij denken we aan een verplicht geboorteverlof met een vergoeding van 100,00 % voor vaders en meemoeders. Ook een collectieve arbeidsduurvermindering zou een vooruitgang zijn.”

BAECK, S. Unequal Pay Day: “Als vrouw moet ik de rest van het jaar eigenlijk niet meer werken”. vrt.be, 10 november 2021. Geraadpleegd op 11 november 2021 via vrt.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo