Inflatie en een vierde golf, een gevaarlijke combinatie

Inflatie of corona? Het is niet helemaal duidelijk welke van de twee de hoofdschuldige is, maar feit is dat het consumentenvertrouwen in België en vooral in Nederland in november een duik heeft genomen. In Nederland, dat al sinds vorige week in een milde lockdown zit, zakte het consumentenvertrouwen van -10 in oktober naar -19 punten in november. In België was er een daling van 4 naar 1 punt, het laagste niveau sinds het voorjaar.

Dat cijfer zegt op zich misschien niet zoveel, de onder­liggende componenten ervan geven een aanwijzing waarom consumenten ongeruster zijn. De consument schat vooral de ­economische situatie negatiever in. Ook opvallend is dat de Belg voor het eerste sinds het dieptepunt van de corona­crisis iets somberder over de arbeidsmarkt is, alhoewel het vertrouwen daarin wel nog altijd veel hoger staat dan in het begin van het jaar. Dat wijst erop dat corona de hoofdschuldige is van de daling, aangezien strengere coronamaatregelen vooral de arbeidsintensieve horeca- en eventsector treffen en (tijdelijk) tot minder ­omzet en jobs in die sector zullen leiden.

Het uitblijven van het feest van de vrijheid dreigt dus op de economie te wegen. ‘Oostenrijk, Nederland en België ­behoren momenteel tot de meest zorgelijke leerlingen van de West-Europese klas. Het risico dat het economische groeimomentum de komende weken afzwakt, is reëel’, stelt Luc Aben, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen, in een nota.

Behalve zorgen om corona wegen ook de hoge inflatie­cijfers op de consument, en niet alleen in België. De Duitse Bundesbank waarschuwde gisteren in een rapport dat de inflatie deze maand liefst 6,10 % kan bereiken, een naar Duitse maatstaven onwaarschijnlijk hoog cijfer. Stijgende prijzen leiden niet alleen tot onrust bij wie moeilijk het einde van de maand haalt, ze wegen ook zwaar op spaarders. Duitsers zijn nog meer dan Belgen conservatieve beleggers die hun geld op spaarrekeningen zetten die niets opbrengen. Een inflatie van 6,00 % maakt dat spaargeld ook 6,00 % minder waard wordt. Ook qua besmettingscijfers doet Duitsland het niet goed.

Toch is het niet al kommer en kwel. Het ene probleem kan zelfs het andere wat verhelpen. Als consumenten door corona somberder worden, gaan ze minder consumeren, wat de prijzen kan drukken. Of ze gaan zich minder ­verplaatsen, wat tot minder benzineverbruik leidt en de prijzen aan de pomp doet zakken of stabiliseren, wat nu het geval is.

Er is nog iets dat bij al dit onheil in het voordeel van ­onze economie speelt. De afwachtende houding van de ECB tegenover de hoge inflatie, samen met de corona­pandemie, maakt de euro fors goedkoper. Die is de voorbije maanden met 10,00 % gezakt tegenover de dollar. ‘De verzwakte euro kan enig tegengewicht ­bieden. Export maakt bijna 27,00 % van het bbp van de eurozone uit. Ter vergelijking: in de VS is dat maar 10,00 %. Een goedkopere munt maakt Europese producten aantrekkelijker voor niet-Europeanen’, schrijft Aben.

DECOCK, S. Inflatie en een vierde golf, een gevaarlijke combinatie. De Standaard, 23 november 2021, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2022 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo