Elektriciens dreigen met staking

Het werkgeversaanbod voor een loon­akkoord in de sector van de elektriciens is ­beledigend voor de 28.000 arbeiders in die sector. Dat zeiden de vakbonden gisteren. Een ­staking is volgens hen ‘bijna onvermijdelijk’.

De bonden ACV-CSC METEA, ABVV-metaal, MWB-ABVV en ACLVB argumenteren dat de elektriciens tijdens de coronacrisis hun beste beentje hebben voorgezet, onder meer door extra internet en telefonie aan te sluiten bij klanten voor telewerk. Ook speelden elektriciens een belangrijke rol bij de opbouw van de corona-afdelingen in ziekenhuizen en de productielijnen voor vaccins. Het werk­geversaanbod, met een sectorale coronapremie van 100 euro ‘boven op een schamele loonsverhoging van 0,40 % en enkele magere premies om verloren koopkracht te compenseren’, vinden ze dan ook onvoldoende.

‘De aangeboden oplossingen en de flexibiliteit die wij van onze kant hebben getoond aan de onderhandelingstafel, worden nu beantwoord met een slag in het gezicht’, klinkt het unaniem bij de bonden. ‘Dit sectorakkoord moet solidair zijn en blijk geven van respect, want dat is wat deze arbeiders verdienen.’

De vakbonden wijzen er nog op dat de sector nood heeft aan betere loon- en arbeidsvoorwaarden om genoeg mensen te kunnen aantrekken voor de knelpuntberoepen.

Elektriciens dreigen met staking. De Standaard, 29 oktober 2021, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo