Beste remedie tegen hoge prijzen: hoge prijzen

De Nasdaq, met alle grote technologieaandelen, noteert momenteel 4,00 % lager dan een maand geleden. De S&P500 zakte 2,00 % en de Bel20 1,60 %. De beurs van Moskou daarentegen noteert bijna 7,00 % hoger en dat heeft uiteraard alles te maken met de uit de pan rijzende olie- en aardgasprijzen.

De Europese beleggers raakten deze week zo in de ban van de energieprijzen dat de aandelen hier woensdag even in vrije val gingen. De Amerikaanse beleggers gaven echter geen krimp en dus gingen de Europese schaapjes weer achter de brede rug van Wall Street staan. Ook een zwak jobrapport vrijdag kon de Amerikanen niet uit evenwicht brengen. Een mogelijk lagere groei zou nochtans net voeden waar economen en beleggers vandaag collectief van wakker liggen: stagflatie.

Stagflatie is een ongebruikelijke combinatie van inflatie en zwakke groei, want meestal wordt inflatie gezien als een vervelend bijproduct van stevige economische groei. De stijgende prijzen worden dan veroorzaakt door een sterke vraag en toenemende lonen. Meer groei en inflatie is waar de rijke economieën al meer dan een decennium van dromen, maar nu zou alleen het wat vervelende bijproduct van de partij zijn.

‘Als inflatie het gevolg is van een probleem aan de aanbodzijde en niet van een sterke vraag of hogere lonen, wordt dat “slechte inflatie” genoemd’, zegt William De Vijlder, de Vlaamse hoofdeconoom van de Franse bank BNP Paribas.

De vraag is hoelang die slechte inflatie kan overleven. Aan de basis ligt de korte vraaguitval door de coronapandemie. Die mindere vraag toen heeft nu als gevolg dat het opstartende aanbod het snelle herstel van de vraag niet kan volgen, met hogere prijzen tot gevolg.

De westerse landen hebben de pech dat Saudi-Arabië een meester is in het manipuleren van de olieprijzen, en zo ook de aardgasprijzen. Na de vraaguitval door ­corona beslisten ze tot consternatie van iedereen – Rusland en de Amerikaanse schalieolieboeren incluis – om de oliekraan nog verder open te draaien. De prijs van de oliefutures zakte zelfs onder nul. Met die shocktherapie dwong Saudi-Arabië alle andere producenten weer in het gareel. Ook Rusland.

Maar deze week mocht president Poetin van de Arabieren verklaren dat Rusland bereid is de aardgaskraan verder open te draaien. Nu het tegendeel doen zou dom zijn, weet Saudi-Arabië. Stagflatie wordt dan een zekerheid met daarna een diepe lange duik van de olie- en gasprijzen. Want inderdaad: te hoge prijzen zijn de beste remedie tegen hoge prijzen. Dat weten de Saudi’s als geen ander, zoals ze ook bewezen dat te lage prijzen de beste remedie zijn tegen lage prijzen.

REYNS, J. Beste remedie tegen hoge prijzen: hoge prijzen. De Standaard, 9 oktober 2021, 43.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo