Inkomensongelijkheid in Vlaanderen beperkt

In 2019 lag het huishoudinkomen van de 20,00 % rijkste inwoners van het Vlaams Gewest 3,4 keer hoger dan het huishoudinkomen van de 20,00 % armste inwoners. Dat meldt Statistiek Vlaanderen, op basis van het cijfermateriaal van de Europese enquête ‘Statistics on Income and Living Conditions’.

Deze verhouding, de inkomenskwintielverhouding genaamd, is een internationale maat om de ­inkomensverdeling van een land of een regio in kaart te brengen. Een huishoudinkomen omvat alle inkomsten van de leden van het huishouden uit economische activiteit, uit eigendom en uit socialezekerheids- en bijstandsuitkeringen.

In Europees perspectief bleef de inkomensongelijkheid in België beperkt. In 2019 lag deze ver­houding in de 27 lidstaten van de Europese Unie gemiddeld op 5,0. België bevond zich samen met Tsjechië, Slovenië, Finland en Nederland achteraan in het rijtje EU-landen. In Bulgarije was de inkomensongelijkheid het hoogst, daarna komen Roemenië en Litouwen.

De inkomenskwintielverhouding, gebaseerd op de huishoudinkomens van 2018, lag in het Waalse Gewest (3,6) iets hoger dan in het Vlaamse Gewest (3,3). Het verschil met het Brussels Hoofdstedelijke Gewest (4,7) was groter. In heel België lag de inkomenskwintielverhouding toen op 3,6.

Inkomensongelijkheid in Vlaanderen beperkt. De Standaard, 11 augustus 2021, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo