Betaalt uw werkgever straks mee voor uw elektriciteit?

Als het van energieleverancier Luminus afhangt, kunt u straks uw maandelijkse voorschotfactuur voor elektriciteit verlagen via de flexibele verloningssystemen voor werk­nemers.Een win-winsituatie voor beide partijen, zo omschrijft de energieleverancier Luminus zijn voorstel waarbij de maandelijkse voorschotfacturen voor elektriciteit deels kunnen worden betaald via flexibele verloning. ‘Werkgevers verhogen de aantrekkelijkheid van hun salarispakket zonder extra kosten, en werknemers kunnen een fiscaal voordeel behalen.’

Wie jaarlijks een elektriciteitsfactuur heeft van 1.500 euro, kan tot 500 euro besparen, volgens cijferwerk van de energieleverancier. Wie een elektrische fiets of wagen heeft en dus wat meer verbruikt, komt al snel in de buurt van dit bedrag, stelt woordvoerder Brecht Snoeks. Naargelang de elektriciteitsfactuur lager is, wordt het fiscaal voordeel kleiner, zegt Snoeks. Bij een jaarrekening tot 470 euro is er zelfs helemaal geen voordeel.

Duurste tarief

Luminus heeft meerdere tarief­formules, maar slechts één daarvan komt in aanmerking voor be­taling via de flexibele verloning. Het ­Comfy Green-tarief, een contract voor de levering van groene stroom waarbij de prijs voor een heel jaar vastligt, is momenteel ­veruit het duurste tarief van de energie­leverancier, maar volgens Snoeks gaat het dankzij de garantie van een vaste prijs en het fiscale voordeel om een aantrekkelijk aanbod.

Hoewel het om het duurste ­tarief gaat, zou een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik van 3.500 kWh er toch nog voordeel mee kunnen doen. Volgens de Vlaamse energieregulator Vreg ­betaalt zo’n gezin op jaarbasis 1.094 euro, waarvan de werkgever dus een deel voor zijn rekening neemt. Kiest datzelfde gezin voor het goedkoopste tarief van Luminus, dan moet het op jaarbasis 935 euro betalen.

Belangrijk is wel dat alleen nieuw afgesloten Comfy Green-contracten in aanmerking komen voor be­taling via de flexibele verloning.

Weinig bekend

Het wordt nu uitkijken naar de ­interesse bij de werkgevers om de elektriciteitsfactuur te betalen via de flexibele verloningsplannen – van de zogenaamde cafetariaplannen tot de bonussen. Drie sociale dienstverleners – Attentia, SD Worx en Partena Professional – hebben er zich al toe verbonden om het systeem aan te prijzen bij de bedrijven die bij hen klant zijn.

Mirabel Hoys, directeur hr consulting bij Attentia, verwacht dat het aanbod zal aanslaan. ‘Omdat flexibele verloning die onmiddellijk een voordeel in cash oplevert zeer populair is.’ Hoys stipt wel aan dat je niet bij Luminus klant moet worden om een deel van de elektriciteitsfactuur via de flexibele ver­loning te regelen. Sommige werkgevers bieden al de mogelijkheid om de jaarlijkse afrekening van het stroomverbruik achteraf te financieren via flexibel loon.

‘Maar tot op vandaag blijft het een relatief nieuw en weinig bekend gebruik van de flexibele ver­loning’, stelt Hoys. Volgens haar zou het initiatief van Luminus – dat toelaat om onmiddellijk te be­sparen op het huishoudbudget – daar heel snel verandering in kunnen brengen.

SERTYN, P. Betaalt uw werkgever straks mee voor uw elektriciteit? De Standaard, 31 augustus 2021, 9.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo