‘Huizen werden vorig jaar 6 procent minder betaalbaar’

De Belg vindt de ­huizenmarkt overgewaardeerd, maar verwacht toch dat de ­prijzen verder stijgen. ‘Dat ­geeft mensen het gevoel dat ze nu snel een huis moeten kopen’, zegt ­Steven ­Trypsteen (ING).

‘Door de coronacrisis willen Belgen nog meer neertellen voor een goede woning’, zegt Steven Trypsteen, econoom bij ING. De pandemie is de hoofdreden waarom de huizenprijzen zowel vorig als dit jaar bleven stijgen. ‘Vorig jaar zagen we een toename met 5,00 %, dit jaar met 7,00 %.’ ING houdt ook een index bij met de betaalbaarheid van woningen. Volgens die index – die rekening houdt met rente, prijzen, inkomensgroei en de gemiddelde ­lening – zijn huizen het voorbije jaar 6,00 % minder betaalbaar geworden.

ING peilde bij 1.000 Belgen hoe ze tegenover vastgoed staan en wat ze bij de aankoop belangrijk vinden. 62,00 % van de bevraagden vindt dat vastgoed nu over­gewaardeerd is. Tegelijk denkt 81,00 % dat de prijzen nog verder zullen stijgen. ‘Dat geeft mensen het gevoel dat ze nu snel moeten kopen, voordat de huizen te duur zijn’, stelt Trypsteen. ‘Het aantal dat denkt dat prijzen nooit zakken, is zelfs opgelopen tot 59,00 %. Maar het verleden heeft meermaals aangetoond dat vastgoedprijzen wel kunnen dalen. In België was er een stevige vastgoedcrash ­begin jaren 80 en tijdens de Euro­crisis zakten de prijzen in onder meer Nederland fors.

Moeilijker voor jongeren

Weinig verrassend is dat bij een aankoop buitenruimte heel ­belangrijk geworden is, net zoals de grootte van de binnenruimtes. Ook een goede internetverbinding is door het thuiswerk een extra punt van aandacht. Idem dito voor de kwaliteit van isolatie en ­vensters. ‘Door veel thuis te zijn, zijn mensen meer bezig met de kosten van het energieverbruik.’ ­Nabijheid bij het werk of de stad vinden Belgen momenteel dan weer minder belangrijk.

72,00 % van de ondervraagden denkt dat het voor jongeren de komende drie jaar moeilijker wordt om vastgoed te kopen. Dat gaat wat in tegen de Nationale Bank, die onlangs stelde dat het aandeel jongeren dat een hypothecaire lening nam in 2020 stabiel is gebleven op 35,00 %. ING denkt dat dit alleen verklaard kan worden doordat steeds meer jongeren een financieel duwtje in de rug krijgen van ­familie. De ­eigen inbreng bij eerste kopers van vastgoed nam volgens ING fors toe.

DECOCK, S. ‘Huizen werden vorig jaar 6 procent minder betaalbaar’. De Standaard, 14 juli 2021, 21.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo