Het zomert nu ook in de economie

Voor het eerst sinds de coronacrisis zijn er weer meer mensen aan het werk dan ervoor. Steeds meer indicatoren wijzen erop dat de economische crisis in België voorbij is.

De arbeidsmarkt

Volgens het hr-dienstenbedrijf Acerta hebben we vorige maand een belangrijk kantelpunt op de ­arbeidsmarkt bereikt: er zijn weer meer mensen aan het werk dan voor de crisis. Hiermee lijkt de ­coronapandemie op de arbeidsmarkt uitgeraasd te zijn. Acerta ­baseert zich op gegevens dat het bij zijn 30.000 klanten in België verzamelt.

Weliswaar was er in de horeca (-4,90 % tegenover januari 2020) en de metaalindustrie (-4,90 %) nog een verlies in het aantal werknemers. Die daling wordt nu volledig gecompenseerd door sterke groei in de logistiek- en transportsector (+4,80 %), de bouw (+4,10 %) en de voedingssector (+3,00 %).

Het punt waarop er netto een aangroei is van het aantal werk­nemers is veel sneller bereikt dan iedereen een jaar geleden had durven te hopen. Andere arbeidsmarktindicatoren zoals het aantal vacatures of het aantal werklozen zaten al eerder weer op het niveau van voor de crisis.

Positieve impact Brexit

Niet alleen de arbeidsmarkt heeft de crisis verteerd. De beurs was de eerste in België om de recessie uit te zwaaien. De Bel20, de korf met de twintig grootste Belgische aandelen, staat al sinds begin dit jaar weer boven het niveau van januari 2020. De beurzen waren wereldwijd ook de eerste om te profiteren van de massale stimuli door overheden, centrale banken en de lage rente. Bovendien loopt de beurs doorgaans voor op de reële economie.

Het consumenten-vertrouwen staat sinds maart weer boven het niveau van voor de crisis

Nog een opvallend cijfer is dat van de verscheepte tonnages in de haven van Antwerpen, de belangrijkste motor van de Belgische economie. Er worden nu meer goederen verscheept dan voor de crisis. De Brexit had zelfs een eerder positieve dan negatieve impact. Vooral containers doen het bijzonder goed. Antwerpen is wel een buitenbeentje, de haven van Rotterdam zit nog niet op pre-crisisniveau. Antwerpen is meer gespecialiseerd in stukgoed en handel met de VS, Rotterdam is meer gericht op Azië en ruwe olie.

Dat het economisch goed gaat, lijkt de gewone burger ook aan te voelen. Sinds maart staat het consumentenvertrouwen weer boven het niveau van voor de crisis. De vaccinaties en de arbeidsmarkt die goed standhield – veel bedrijven klagen dat ze geen mensen vinden – voeden het vertrouwen. Dat wakkert op zijn beurt de consumptie aan.

File is nog niet terug

Twee indicatoren zitten nog niet op pre-crisisniveau. Vooreerst het bruto binnenlands product (bbp). Volgens de jongste cijfers van de Nationale Bank lag dat in het eerste kwartaal nog een kleine 4,00 % lager. Door de lockdowns konden heel wat economische activiteiten nog niet plaatsvinden, bijvoorbeeld horecabezoek of entertainment.

Volgende week publiceert de Nationale Bank (NBB) een eerste raming over het bbp in het tweede kwartaal. Analisten verwachten nog geen volledig herstel, dat zou volgens NBB-econoom Geert Langenus pas in de kerstperiode ­bereikt worden. Maar dan mag het coronavirus niet opnieuw roet in het eten gooien.

Een indicator die vaak met hoogconjunctuur synoniem staat, is de lengte van de files. Als het economisch goed gaat, moeten meer mensen zich naar het werk verplaatsen en zijn er meer vrachtwagens onderweg. Gevolg zijn ellenlange files. Het massale thuiswerk en de lockdowns zorgden in de eerste lockdown voor het omgekeerde effect: nauwelijks nog files op de Vlaamse wegen.

Tegenover januari 2020 lijken de files zich bijna hersteld te hebben in juni. Vergelijken we daarentegen juni 2019 met juni 2021, dan is er helemaal nog geen sprake van dezelfde intensiteit. In juni 2019 rapporteerde het Vlaams Verkeerscentrum gemiddeld 119 kilometer file in de spits, tegenover 90,6 kilometer vorige maand. Dat komt wellicht door het aanhoudende thuiswerk en minder reisverkeer.

DECOCK, S. Het zomert nu ook in de economie. De Standaard, 23 juli 2021,
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo