Dubbel zoveel Chinese investeringen in ons land

Chinese bedrijven lanceerden vorig jaar in België dubbel zoveel projecten als in 2019. ‘Ze investeren vooral in de biotechcluster in Gent en in de logistieke cluster in Luik.’Chinese bedrijven kondigden in 2020 dubbel zoveel investeringsprojecten in ons land aan als in het jaar ervoor, blijkt uit onderzoek van de consultant EY. Ze creëerden op Franse en Amerikaanse bedrijven na de meeste nieuwe jobs. ‘Chinese bedrijven investeren vooral in de biotechcluster in Gent en in de logistieke cluster in Luik.’ Naast de vrachtluchthaven bouwt Cainiao, een onderdeel van de Chinese technologiegroep Alibaba, een groot magazijn.

In totaal kondigden buitenlandse bedrijven vorig jaar 227 keer aan dat ze nieuwe investeringen zouden doen in België. Dat was 15,00 % minder dan in 2019. Door de investeringen werden 5.098 nieuwe jobs gecreëerd. Dat waren er 8,60 % minder dan in 2019.

België op plaats 4

Dat lijkt op het eerste gezicht onrustwekkend, maar België werd niet minder populair dan andere Europese landen. Die zagen het aantal buitenlandse investeringen in een gelijkaardig tempo – 13,00 % – dalen. ‘België was het op vier na populairste land om in te investeren. Daarmee behoudt het zijn positie in de ranglijst, terwijl het enkele jaren geleden nog op plaats 8 stond’, zegt Marie-Laure Moreau van EY.

Bedrijven keken vorig jaar de kat uit de boom omdat het onduidelijk was in welke mate de economie onder de coronapandemie zou lijden.Die onzekerheid is afgenomen. Ruim een jaar na het opduiken van het virus willen bedrijven weer meer investeren in België. 66,00 % van de 206 bedrijven die EY bevroeg, heeft nieuwe investeringsplannen. Een jaar geleden had maar 10,00 % van de bedrijven die. ‘Het lijkt er dus op dat de bedrijven in het begin van de crisis op de pauzeknop hebben geduwd’, zegt Tristan Dhondt van EY.

Troeven en aandachtspunten

Buitenlandse bedrijven zien nog altijd dezelfde troeven en minpunten van België. Ze zijn tevreden over de ondernemerscultuur en de werkkwaliteit. Ook zeggen ze in België veel producten en diensten aan de man te kunnen brengen. De bedrijven zijn minder tevreden over de volgens hen hoge belastingen en loonkosten. Ook vinden ze de administratieve lasten te hoog en te complex. En ze stellen zich de vraag of België voldoende werkkrachten telt die technologisch onderlegd zijn. Vooral de kennis van kunstmatige intelligentie (AI), robotica, cyberveiligheid en data-analyse is volgens de bedrijven een aandachtspunt.

47,00 % van de bedrijven maakt zich ook zorgen over de mobiliteit en de lange files op de Belgische wegen. Die ontstaan omdat veel mensen zich verplaatsen met de auto. Het openbaar vervoer is volgens veel buitenlandse bedrijven niet goed genoeg. Maar het gaat verder dan het personenvervoer, zegt Dhondt. ‘Ook tijdens de coronacrisis staan er files, hoewel veel mensen thuiswerken. België is een transportland en een logistieke draaischijf. Veel vervoer gaat over de weg, en dat is een punt van bezorgdheid.’ Producten vervoeren met treinen en binnenschepen kan een oplossing zijn. ‘We stellen vast dat andere Europese landen meer investeren in hun mobiliteitsinfrastructuur’, zegt Moreau.

Adviezen

Om België aantrekkelijker te maken geeft EY de Belgische regeringen advies. De consultant roept op vooral bedrijven die al in België actief zijn aan te moedigen om te investeren. Dat kan door de bedrijfsbelasting te verlagen van 25,00 naar 20,00 %. EY raadt ook aan vooral te investeren in ‘cleantech’, milieuvriendelijke activiteiten.

Daarnaast is het volgens de consultant belangrijk de Belgen meer digitale kennis aan te leren.

Een derde minder investeringen in Brussel

Vooral in Brussel kondigden buitenlandse bedrijven vorig jaar minder investeringen aan. Het aantal aangekondigde projecten daalde met 36,00 %. In Vlaanderen (-4,00 %) en Wallonië (-13,00 %) was de daling beperkter.

‘Brussel won de voorbije jaren aan populariteit, maar kent nu een terugval’, zegt Tristan Dhondt van EY. ‘Het is moeilijk om de oorzaak te achterhalen. Dat thuiswerk wellicht ook na de coronacrisis populair blijft, kan een verklaring zijn.’

‘Daarnaast is de leefbaarheid van de stad een pijnpunt. Bedrijven vragen zich af of de steden waarin ze investeren aantrekkelijk zijn om in te werken en te wonen. Daarin scoort een stad als Londen beter dan Brussel.’

CARDINAELS, J. Buitenlandse investeerders houden nog van België. De Tijd, 8 juni 2021,
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo