Belgische bedrijfsleiders jongste 41 jaar nooit zo optimistisch

Het vertrouwen van de Belgische ondernemers stijgt in juni voor de zevende maand op rij naar een historische piek.

De Belgische bedrijfsleiders zijn uitzonderlijk optimistisch over de economische activiteit en vooruitzichten, blijkt uit de maandelijkse peiling van de Nationale Bank. Haar conjunctuurbarometer stijgt in juni met 3,3 punten naar 9,8 punten. Dat is volgens de Nationale Bank het hoogste niveau sinds 1981, het eerste jaar van de indicator in zijn huidige samenstelling. Economen hadden een kleinere stijging naar 8,6 punten voorspeld.

‘Met uitzondering van de bouwnijverheid, waar het vertrouwen na vijf maanden van onafgebroken stijging in juni voor het eerst lichtjes terugliep, is het ondernemingsklimaat in alle ondervraagde bedrijfstakken opnieuw verbeterd’, zegt de Nationale Bank in een toelichting.

Orders

De Nationale Bank signaleert dat bedrijfsleiders in de verwerkende nijverheid, in tegenstelling tot vorige maand, positiever gestemd zijn over het huidige peil van hun gezamenlijke orderpositie. ‘Bovendien schatten ze hun voorraden gunstiger in en zijn de werkgelegenheids- en vraagvooruitzichten nog verbeterd.’

In de dienstverlening aan bedrijven gingen alle componenten van de indicator de hoogte in. Het vertrouwen in de handel verbeterde fors, voor de tweede maand op rij. Vooral de werkgelegenheidsvooruitzichten verbeterden in juni. In de bouw tot slot zakte het vertrouwen licht wegens minder gunstige vraagvooruitzichten.

Heropening economie

Het optimisme van de bedrijfsleiders heeft alles te maken met de heropening van de economie dankzij de snelle uitrol van vaccinaties tegen het coronavirus. Economen voorzien dit jaar een groei van de Belgische economie rond 4,50 %. Dat zou de hoogste groei zijn sinds 1988.

DE RIJCKE, C. Belgische bedrijfsleiders jongste 41 jaar nooit zo optimistisch. De Tijd, 25 juni 2021, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo