Werken als zelfstandige student

Steeds meer studenten ontdekken het ondernemerschap. Het statuut van student-zelfstandige is hen op het lijf geschreven.

Feesten en fuiven zit er al een dik jaar niet meer in voor onze studenten. Maar ondernemen doen ze des te meer. Op 31 december 2020 waren er in ons land 8.327 studenten ingeschreven als zelfstandige. Dat waren er 15,00 % meer dan eind 2019, analyseerde ­hr-dienstengroep Liantis op basis van RSVZ-cijfers. Tijdens het eerste kwartaal van 2021 registreerde Liantis bij zijn eigen klanten ­opnieuw een stijging van het aantal starters met 14,00 %.

De activiteiten van student-ondernemers zijn door de coronacrisis flink door elkaar geschud. ‘Café-uitbater stond in 2019 nog in de top 5 van de populairste beroepen’, zegt Karel Van den Eynde van Liantis. ‘In 2020 kozen studenten logischerwijze nog amper voor dit beroep. Ook schoonheidsspecialist, lesgever en fotograaf zijn uit de top 5 verdwenen. In het eerste kwartaal van dit jaar ­stonden er nog bijna uitsluitend digitale ­beroepen in: televerkoper, grafisch ontwerper, ­verkoper van kleding en accessoires, e-commerce-medewerker en webontwikkelaar.’

Moet ik sociale bijdragen betalen?

Studenten met ondernemersambities kunnen via het statuut van student-zelfstandige tegen zeer voordelige voorwaarden aan de slag. Uw sociale bijdragen zijn gebaseerd op uw netto belastbaar inkomen. Dat zijn uw inkomsten verminderd met uw beroepskosten. Verwacht u beneden de 7.021,28 euro per jaar te blijven, dan kunt u meteen een vrijstelling van sociale bijdragen aanvragen. Anders betaalt u een voorlopige bijdrage van 82,76 euro per kwartaal gedurende drie jaar. Daarna wordt de definitieve afrekening gemaakt. Tot een inkomen van 7.021,28 euro bent u geen sociale bijdragen verschuldigd. Op het overige betaalt u 20,5%. Gaat u over de drempel van 14.042,57 euro, dan betaalt u gewone sociale bijdragen zoals een zelfstandige in hoofdberoep.

Blijf ik fiscaal ten laste thuis?

Om fiscaal ten laste te blijven van uw ouders kijkt men naar uw nettobestaansmiddelen. De eerste schijf van 2.840 euro die u verdient met een studentenjob en als zelfstandige student, telt hier niet voor mee. Van uw overige inkomsten neemt men het brutobedrag verminderd met uw werkelijk bewezen kosten of een forfait van 20% (minimum 470 euro). Ligt dat onder de grens van 3.410 euro, dan blijft u fiscaal ten laste van uw ouders. Voor kinderen van een alleenstaande ouder wordt die grens verhoogd tot 4.920 euro.

Moet ik zelf belasting betalen?

Verdient u op jaarbasis meer dan 9.050 euro, dan moet u belasting betalen. Hiervoor is uw netto belastbaar inkomen opnieuw van tel, dus uw inkomsten minus uw kosten. Pas wel op: al uw inkomsten worden hiervoor opgeteld. Heeft u bijvoorbeeld ook als jobstudent gewerkt, dan wordt ook uw studentenloon hiervoor meegerekend.

Behouden mijn ouders mijn kinderbijslag?

In Vlaanderen vervalt uw recht op kinder­bijslag zodra u sociale bijdragen betaalt voor een hoofdberoep, dus vanaf een inkomen van 14.042,57 euro. In Brussel en Wallonië blijft u tot een inkomen van 7.021,29 euro in orde voor de kinderbijslag. Verdient u meer, dan loopt uw kinderbijslag door als u verklaart dat u maximaal 240 uur per kwartaal werkt.

Om onaangename verrassingen achteraf te vermijden, neemt u best contact op met uw kinderbijslagfonds.

DECEUNYNCK, F. Werken als zelfstandige student. De Standaard – Mijn Geld, 24 april 2021, 2.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo