Prijs ijzererts naar record door vraag uit China

De prijs van ­ijzererts heeft op de grondstoffenmarkt een recordhoogte bereikt.
Vooral in de weer op stoom komende Chinese economie is er namelijk veel vraag naar ijzer en staal. ­Tegelijkertijd heeft de mijnbouwsector moeite om al het erts te leveren, wat de prijzen verder opdrijft.

De zogeheten spotprijs voor ­ijzererts lag donderdag in de loop van de dag voor het eerst in de ­geschiedenis boven de 200 dollar per ton. Dat gebeurde nadat de ­Chinese regering de strategisch-economische dialoog met Australië, een groot mijnbouwland, voor onbepaalde tijd opgeschort had.

Dat is een volgende verslechtering in de toch al gespannen verhouding tussen de landen van de laatste jaren, ook al gaat het grotendeels om een symbolische zet van Peking. China heeft al forse importheffingen ingevoerd voor bepaalde Australische producten zoals wijn. Tot nu toe zijn er geen extra tarieven ingevoerd voor ijzererts. Maar op de markt wordt gevreesd dat dit op een gegeven moment wel kan gebeuren.

De Chinese staalfabrieken draaien op volle toeren ­ondanks dat China eigenlijk productie­beperkingen heeft door­gevoerd in de staalindustrie. Die zijn bedoeld om de uitstoot van CO2 te verminderen en het aanbod van staal binnen de perken te houden. De maatregelen lijken niet echt te werken, geeft een analist van RBC Capital Markets aan.

Prijs ijzererts naar record door vraag uit China. De Standaard, 7 mei 2021, 24.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo