Consumenten zeggen crisis vaarwel

De Belgische consumenten laten de crisis achter zich. Hun vertrouwen is pijlsnel ­gestegen tot een peil dat zich voor het laatst in januari 2018 voordeed. De indicator steeg van -6 naar +4, een van de sterkste stijgingen ooit, meldde de Nationale Bank.

De aankondigingen over versoepelingen vielen in de periode waarin de peiling werd afgenomen. Volgens de Nationale Bank was het vertrouwen al voor die ­aankondigingen hersteld.

De bank noemt het herstel ‘opmerkelijk’. De Belgische consumenten zien vooral de arbeidsmarkt met vertrouwen tegemoet. De vrees voor jobverlies is duidelijk aan het wegebben nu de aangekondigde faillissementsgolf steeds langer uitblijft. Ook over de algemene economische situatie in België bestaat meer optimisme. De gezinnen verwachten voorts meer te zullen sparen, maar dat is al sinds het begin van de crisis het geval. Dit heeft te maken met het wegvallen van een aantal consumptiemogelijkheden zoals reizen en uitgaan.

De consumenten zijn in heel Europa optimistischer gestemd. De Europese Commissie maakte vrijdag voor het hele continent stijgende cijfers over het consumentenvertrouwen bekend. Zowel in de Unie als in de eurozone is het vertrouwen weer op pre-pandemiepeil beland.

Consumenten zeggen crisis vaarwel. De Standaard, 22 mei 2021, 36.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo