Gebrek aan webwinkel kost Primark 3,5 miljard omzet

De Ierse keten, met filialen in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt en Luik, legt zich toe op de verkoop van goedkope kleding. Primark kreeg de voorbije maanden de volle laag. De Ierse kledingketen zag haar omzet sinds maart 2020 met bijna 3,5 miljard euro teruglopen, wat haar zowat 1,1 miljard euro aan winst kostte. Het kon ook moeilijk anders. Primark heeft geen webwinkel waarmee de sluiting van de klassieke winkels opgevangen kan worden.

Primark kiest er bewust voor om geen webwinkel uit te bouwen. De keten legt zich toe op de verkoop van goedkope kleding. Die heen en weer sturen zou het bedrijf te veel kosten. Bovendien nemen klanten in de klassieke winkel vaker iets extra’s mee omdat het toch niet veel kost.

Nu de winkels gedurende meerdere weken gesloten moesten blijven, wreekt zich dat echter. En als de verkooppunten toch open zijn, blijven er restricties. Op vergelijkbare basis verkoopt Primark dan nog steeds 15% minder dan in een normale periode.

Uitgestelde bestellingen

In de 24 weken tot eind februari zakte de omzet van Primark dan ook van 3,7 miljard pond naar 2,2 miljard pond, blijkt uit een overzicht van het Britse moederbedrijf AB Foods. Omgerekend is dat van 4,3 miljard euro naar 2,5 miljard euro. De operationele winst kelderde zelfs van 441 miljoen pond naar 43 miljoen pond of van 511 miljoen euro naar 50 miljoen euro. Er was niet alleen minder winst gerealiseerd, de keten keek ook aan tegen 21 miljoen pond aan verliezen op kleding die in de winkel lag, maar die ze niet meer kon verkopen. Gelukkig kon ze wel voor 260 miljoen pond aan bestellingen uitstellen. Die worden nu later geleverd.

Voor de voorbije twaalf maanden berekende AB Foods de terugval van de omzet bij Primark op 3 miljard pond (3,5 miljard euro), die van de winst op 1 miljard pond (1,1 miljard euro).

Geen bonus

Primark kon wel haar 65.000 werknemers in dienst houden. Dat kwam omdat diverse overheden tijdens de verplichte winkelsluitingen met steun over de brug kwamen, terwijl het management en personeelsleden die wel bleven werken, instemden met een vrijwillige inlevering. Er werden geen bonussen betaald. En de aandeelhouders ontvingen geen dividend.

Gebrek aan webwinkel kost Primark 3,5 miljard omzet. Het Laatste Nieuws, 21 april 2021, 30.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo