Crevits keert recordbedrag aan innovatiesteun uit

In 2020 werd in Vlaanderen bijna 70 miljoen euro meer innovatiesteun uitbetaald dan een jaar eerder. Terwijl dat geld vroeger vooral naar grote spelers ging, valt kmo’s nu steeds meer te beurt.

Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) gaf bedrijven in 2020 bijna 270 miljoen euro innovatiesteun. Een jaar eerder was dat nog 200 miljoen.

Dat werd over veel meer ondernemingen uitgesmeerd dan vroeger. Zo’n 700 bedrijven profiteerden in 2020 van de steun, waarvan liefst 60,00 % kmo’s. Voordien gingen vooral grote onderneming met een groot deel van de koek lopen.

Sinds begin dit jaar moeten bedrijven die aanspraak willen maken op de steun de maatschappelijke meerwaarde van hun investeringen aantonen. Zo wil Crevits de toekenning van de steun objectiveren. Allerhande baten worden voortaan in rekening gebracht, zoals innovaties voor sterker onderwijs, een hogere levenskwaliteit en betere mobiliteit of de vermindering van de CO2-uitstoot.

Om start-ups beter te ondersteunen werkte Crevits een nieuwe steunmaatregel uit. Het gaat om jonge bedrijven die nog geen financiers of klanten konden overtuigen, maar wel vooroplopen met innovatieve projecten. De starters moeten een vooruitzicht hebben van minstens vijf voltijdse personeelsleden binnen vijf jaar. De minister wil die bedrijven 50.000 euro bijpassen. Dat komt overeen met de vergoeding voor een voltijds personeelslid die ze een jaar tewerkstellen.

BLUES, D. Crevits keert recordbedrag aan innovatiesteun uit. De Tijd, 26 januari 2021, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo