Zachte prijzen voor harde noten op komst?

Op de groothandelsmarkten zijn noten­prijzen gekelderd. Met de dure amandelen als uitschieter.

De prijs van veel notensoorten zijn door de coronapandemie ondergraven, meldt de zakenkrant Financial Times. Amandelen blijken de uitschieter. De prijzen op de groothandelsmarkten in de Verenigde Staten liggen 40,00 % lager dan begin dit jaar. Walnoten zijn 18,00 % goedkoper, cashewnoten 10,00 %.

Jan Jelders, ceo van de Belgische notenverwerker Nuts and Dried Fruit Company, wijst erop dat het niet om een algemene prijsdaling voor alle noten gaat. De prijs van hazelnoten (een hoofdbestanddeel van chocopasta) en pistachenoten beweegt niet.

De VS zijn de grootste amandelproducent ter wereld met een marktaandeel van bijna 80,00 %. Lagere groothandelsprijzen in de VS moeten volgens Jelders ook in ons land tot prijsdalingen leiden voor de consument. ‘Vanaf volgende maand zouden die zichtbaar moeten zijn.’ Hij sluit niet uit dat amandelen tot 20,00 % goedkoper worden. ‘Alles hangt ervan af of de grootdistributie de prijsdalingen doorrekent aan de consument.’

Bij Delhaize hoeden ze zich ervoor om het woord prijsdalingen uit te spreken. ‘Wij werken met langlopende en duurzame partnerschappen, wat maakt dat marktschommelingen niet altijd direct vertaald worden in de prijzen’, laat woordvoerster Karima Ghozzi weten. Ook bij Lidl luidt het dat er nog geen zicht is op prijsdalingen. Woordvoerster Isabelle Colbrandt: ‘Noten worden internationaal aangekocht en het heronderhandelen van prijscontracten neemt tijd in beslag. Daardoor komt het effect op de prijs in de supermarkt een pak later.’ Zij voegt eraan toe dat ook van de concurrenten nog geen signalen over een goedkoper ­notenaanbod komen.

Overvolle magazijnen

Het ziet er volgens de Financial ­Times niet naar uit dat de prijs­dalingen in de groothandel van kortstondige aard zijn. De pandemie heeft geleid tot een over­aanbod, omdat grote afnemers zoals de luchtvaartmaatschappijen en de horeca veel minder ­noten afnemen. Tegelijk worden de komende maanden goede oogsten verwacht. In de VS stevenen de ­telers af op de derde ­recordoogst in evenveel jaar. En dat terwijl de ­opslagmagazijnen van de leveranciers al helemaal vol zitten. Om de nieuwe oogst te kunnen stockeren, zit er voor hen niets anders op dan van hun huidige voorraden af te raken.

Tenslotte werkt ook het handelsconflict tussen de VS en China het overaanbod in de hand. China is een grote afnemer van de Amerikaanse noten. De verkoop van amandelen ligt er nu 23,00 % lager dan begin dit jaar. Voor pistachenoten gaat het om een daling met 38,00 % en voor walnoten zelfs met 63,00 %, kreeg FT te horen van een grote Amerikaanse notenhandelaar. De kans dat de prijsdruk de komende maanden blijft voortduren, is dan ook erg groot.

SERTYN, P. Zachte prijzen voor harde noten op komst? De Standaard, 26 augustus 2020, 25.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo