Loonkloof neemt toe vanaf vijfde carrièrejaar

Jobat Salarisrapport 2020 brengt evolutie van gemiddelde bruto maandlonen in kaart
Proficiat, u ging er 80 euro op vooruit. Het gemiddeld brutoloon bedraagt nu 3.410 euro. Dat blijkt uit het Jobat Salarisonderzoek. Daarin wordt ook bevestigd dat de loonkloof tussen man en vrouw blijft bestaan, en groter wordt met het verloop van de loopbaan.

Het gemiddeld maandelijks brutoloon is tussen 2017 en 2019 met een goede 2,00 % gestegen. Van 3.330 euro naar 3.410 euro. De stijging manifesteert zich iets meer bij vrouwen dan bij mannen. Naast het bruto maandloon ontvangen bijna twee op de drie ook een 13de maand en bijna drie op de vier krijgt een eindejaarspremie. Zij die in Brussel tewerkgesteld zijn, ontvangen gemiddeld gezien het hoogste loon, iets meer dan 4.000 euro. Dit is bijna 30,00 % meer dan een werknemer in Limburg of West-Vlaanderen. Het fileleed moet ergens goed voor zijn. Arbeiders gingen er de voorbije drie jaar gemiddeld met zowat 4,70 % op vooruit, al zijn er grote uitzonderingen per sector. Bij de bedienden was de stijging bescheidener met een 2,50 %. Bij de ambtenaren zijn de contractuelen bezig met een inhaalbeweging. Het gemiddeld loon steeg met 5,50 %, hun vastbenoemde collega’s moeten het met 2,70 % stellen.

brutoloon evolutie

Traditioneel blijven de chemie en farmacie de best betalende sectoren. Zij keren ook de hoogste lonen uit voor wie aan het begin van zijn carrière staat. Het gemiddeld bruto loon in de chemie en farma lag in 2019 op 4.264 euro. De kloof met de op een na best betalende sector, energie en milieu is er nog wat groter op geworden de voorbije jaren. Even klassiek is de horeca, dat veruit de sector blijft waar men het minste loon verdient.

Op gebied van functies zien we dat management en directiefuncties het best betalen. Ingenieurs kenden ook een sterke groei in loon de voorbije jaren. Functies in de toeristische sector werden de voorbije jaren ook beter betaald, in vergelijking met 2017 zo’n 7,30 % extra. Onnodig te zeggen dat al deze gegevens dateren van voor er sprake was van corona.

loonkloof

Een ander heikel thema blijft ook bestaan: de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Gedurende de carrière van een mannelijke werknemer stijgt het loon met 88,00 %. Bij een vrouwelijke werknemer is dit maar 61,00 %. In het begin van de loopbaan blijft het verschil vrij stabiel, maar vanaf 5 jaar ervaring neemt de kloof toe en ze loopt op tot 20,00 % of meer vanaf 20 jaar werkervaring

En dan zijn er nog de extraatjes. In 2019 kreeg de gemiddelde werknemer zes extralegale voordelen. De eindejaarspremie en maaltijdcheques zijn, en blijven, de meest populaire extralegale voordelen boven op het loon. Meer dan 70,00 % van de werknemers krijgt maaltijdcheques. De mogelijkheid tot thuiswerken is een van de voordelen die populairder werden de voorbije jaren en daarmee samenhangend het gebruik van een laptop en internetabonnement. Het aantal extralegale voordelen van arbeiders is zeer beperkt, ze krijgen ongeveer de helft van de voordelen van een bediende.

Een hogere opleiding bezorgt niet enkel een hoger loon maar ook meer extralegale voordelen. Werknemers met een academische master hebben gemiddeld 7,3 extra voordelen, werknemers zonder diploma hoger onderwijs slechts 4,7.

DESMET, L. Loonkloof neemt toe vanaf vijfde carrièrejaar. De Morgen, 30 mei 2020, 7.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo