Luxeluidsprekers van Bang & Olufsen doen het almaar slechter

De Deense maker van luxe-tv’s en dito hifi-systemen Bang & Olufsen moet voor de tweede keer in korte tijd zijn verkoopverwachtingen verlagen. Beleggers verliezen hun vertrouwen.

Met een koersverlies van meer dan 20,00 % was Bang & Olufsen (B&O) gisteren het onderwerp van de dag op de beurs van Kopenhagen. Voor de tweede keer sinds de aankondiging van een nieuwe strategie afgelopen zomer ging het bedrijf financieel de mist in.

beurskoers B&O

In december liet het weten dat de omzet dit boekjaar hoogstens stabiel zou blijven en niet met de voorspelde 10,00 % zou groeien. Toen kelderde het aandeel 30,00 %. Nu klinkt het dat er een omzetdaling met 10,00 % aankomt. In het lopende (derde) kwartaal zou het zelfs gaan om een daling met 18,00 % tegenover vorig jaar, tot 710 miljoen kroon (95 miljoen euro).

Ook de winstmarge staat onder druk. De ebit-marge – de bedrijfswinst tegenover de omzet – zou dit boekjaar nog 4,00 à 5,00 % bedragen, een stuk lager dan de voorspelde 7,00 à 9,00 %. In de plaats van een positieve vrije cashflow van 100 miljoen kroon is nu sprake van minus 200 à 250 miljoen.

De omzetduik kwam bij beleggers hard aan omdat CEO Henrik Clausen in december nog met veel overtuiging had beloofd dat beterschap op komst was. Het geeft aan dat ook de top van het bedrijf verrast is door de snelle achteruitgang van de verkoop van dure designtelevisies en geluidsinstallaties.

Steeds meer consumenten neigen naar kleine, draagbare speakers en audiosetjes. De koopkrachtige consument die toch tienduizenden euro’s wil neertellen voor een grote topinstallatie heeft veel meer keuze dan vroeger in kwaliteit en design.

Het bedrijf toonde zich vooral verrast door de scherpe duik in de verkoop van televisies. Eerdere maatregelen om de kosten te beperken, zoals een inkrimping van het distributienetwerk, volstonden niet om het gat te dichten.

Bang & Olufsen heeft zijn verwachtingen voor de rest van het jaar geschrapt en laat zijn doelen voor de langere termijn voorlopig los. Een recent gelanceerd aandeleninkoopprogramma wordt geschrapt.

Luxeluidsprekers van Bang & Olufsen doen het almaar slechter. De Tijd, 27 maart 2019, 16.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo