Zonnepanelen vergroten kloof tussen arm en rijk

Grootverdieners buiten de stad profiteren het meest van subsidies.

Voor­al groot­ver­die­ners met een ruim en nieuw huis bui­ten de stad gre­pen de ge­ne­reu­ze over­heids­sub­si­dies aan om zon­ne­pa­ne­len te leg­gen. De rest be­taalt de re­ke­ning van dat ‘fa­len­de be­leid’, con­clu­deert een stu­die van de KU Leu­ven.

On­der­zoe­kers brach­ten voor het eerst het Vlaam­se sub­si­die­be­leid voor zon­ne­pa­ne­len voor ge­zin­nen ge­de­tail­leerd in kaart. Dat be­leid week­te felle de­bat­ten los over ver­spil­ling en over groe­pen die er meer van zou­den pro­fi­te­ren dan an­de­re. De stu­die be­ves­tigt dat nu.

De on­der­zoe­kers fo­cus­ten op de pe­ri­o­de 2006-2012, toen het sub­si­die­sys­teem van groe­ne­stroom­cer­ti­fi­ca­ten op volle toe­ren draai­de. De cer­ti­fi­ca­ten ga­ran­de­ren ge­zin­nen die zon­ne­pa­ne­len in­stal­le­ren een toe­kom­sti­ge sub­si­die­ver­goe­ding voor hun elek­tri­ci­teits­pro­duc­tie.

Wie maak­te ge­bruik van de sub­si­dies? De op­mer­ke­lijk­ste vast­stel­ling is dat rij­ke­re ge­zin­nen vaker zon­ne­pa­ne­len in­stal­leer­den. Huis­hou­dens met een in­ko­men dat 10,00 % boven het ge­mid­del­de ligt, tel­len 16,00 % meer ei­ge­naars van zon­ne­pa­ne­len dan ge­mid­deld. Om­ge­keerd ver­taalt een 10,00 % lager in­ko­men zich in 16,00 % min­der in­stal­la­ties. Vol­gens KU Leu­ven-eco­no­mie­pro­fes­sor Frank Ver­bo­ven is dat een dui­de­lijk voor­beeld van het mat­theu­s­ef­fect: zij die heb­ben, zul­len nog meer krij­gen, in dit geval door sub­si­dies op te strij­ken.

Ook heel wat an­de­re fac­to­ren heb­ben een in­vloed op het in­stal­le­ren van zon­ne­pa­ne­len. Zo lig­gen er meer op daken bui­ten de dicht­be­volk­te ste­den, waar­door Lim­burg en West-Vlaan­de­ren uit­blin­ken. In Lim­burg is Op­g­lab­beek de ge­meen­te met de mees­te zon­ne­pa­ne­len, ge­volgd door Her­stap­pe en Kin­rooi. In West-Vlaan­de­ren scoort Lo-Re­nin­ge het hoogst. In gro­te­re ste­den als Za­ven­tem, Vil­voor­de en Ant­wer­pen lig­gen er het minst. Ook een nieu­wer en gro­ter huis ver­groot de kans op zon­ne­pa­ne­len, leert de stu­die die ver­schijnt in Leu­ven­se Eco­no­mi­sche Stand­pun­ten. Met uit­zon­de­ring van de duur­ste hui­zen: daar­om telt een ge­meen­te als Knok­ke-Heist heel wei­nig zon­ne­pa­ne­len.

Wie be­taalt dan de re­ke­ning? Sa­men­vat­tend: een arme, al­leen­staan­de, bui­ten­land­se vrouw die een klein en oud ap­par­te­ment in de stad huurt. Die re­ke­ning had trou­wens 1,7 mil­jard euro lager kun­nen lig­gen als de Vlaam­se over­heid een an­de­re sub­si­die­aan­pak had ge­ko­zen. De on­der­zoe­kers heb­ben het dan ook over een ‘fa­lend be­leid’ dat de re­ke­ning door­schuift naar de vol­gen­de ge­ne­ra­tie.

VAN HAMME, K. Zonnepanelen vergroten kloof tussen arm en rijk. De Tijd, 2016-08-26, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo