De­n­e­mar­ken pro­beert munt te ver­zwak­ken

De Deen­se cen­tra­le bank heeft in mei 23,6 mil­jard kro­nen (3,2 mil­jard euro) ver­kocht tegen euro’s om de munt te ver­zwak­ken en de kop­pe­ling met de euro te ver­de­di­gen. Dat heeft zij gis­te­ren mee­ge­deeld.

Dan­marks Na­ti­o­n­al­bank pro­beert sinds de lan­ce­ring van de euro in 1999 de Deen­se munt te sta­bi­li­se­ren in een smal­le schom­me­lings­mar­ge rond de spil­koers van 7,46 kro­nen per euro. De munt was en­ke­le weken ge­le­den ge­ste­gen naar 7,436 kro­nen per euro, het hoog­ste peil sinds ja­nu­a­ri vorig jaar. Daar­om be­slis­te de cen­tra­le bank om in te grij­pen.

De im­pact van de in­ter­ven­ties is voor­lo­pig re­la­tief be­perkt. De Deen­se munt werd gis­te­ren ver­han­deld tegen 7,439 kro­nen per euro en was daar­mee nog steeds re­la­tief duur. De angst voor een brexit heeft de vraag naar kro­nen doen toe­ne­men.

De euro ver­zwak­te licht­jes, omdat de Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) haar in­fla­tie­prog­no­se min­der ver­hoog­de dan voor­zien. De een­heids­munt sloot op 1,1156 dol­lar, te­gen­over 1,1185 dol­lar net voor de start van de pers­con­fe­ren­tie van de ECB en 1,1164 dol­lar gis­te­ren.

De in­fla­tie­voor­uit­zich­ten van de ECB deden op de obli­ga­tie­mark­ten de lan­ge­ter­mijn­ren­te licht­jes af­brok­ke­len. De rente op tien­ja­ri­ge Duit­se staats­obli­ga­ties daal­de met 2 ba­sis­pun­ten naar 0,11 %, en de Bel­gi­sche rente met een half ba­sis­punt naar 0,50 %.

VERVENNE, W. De­n­e­mar­ken pro­beert munt te ver­zwak­ken. De Tijd, 2016-06-03, 25.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo