mens en samenleving logo

Kleine bedrijven werven meer aan

Het aantal kleine bedrijven dat voor het eerst een werknemer in dienst neemt, is de eerste drie maanden van dit jaar sterk gestegen, blijkt uit cijfers van Acerta. Sinds kort betalen ze minder sociale bijdragen voor die eerste werknemer. Ook de economische werkloosheid is afgenomen, behalve in Brussel.

Brusselse handelszaken klagen over de voetgangerszone in het centrum van de stad. Volgens heel wat winkeliers is daardoor hun omzet gekelderd.
Vooral kleine ondernemingen hebben de eerste maanden van dit jaar de positieve gevolgen van de taxshift gevoeld, blijkt uit cijfers van HR-dienstengroep Acerta.

Zo ging het aantal mini-ondernemingen dat voor het eerst een werknemer aanwierf, flink de hoogte in. De eerste drie maanden van dit jaar waren er zo 24,00 % meer zaken dan vorig jaar. Eerder maakte ook minister van Middenstand Willy Borsus (MR) bekend dat er in januari en februari al 628 eerste werkgevers meer waren dan in 2015.

De regering-Michel nam maatregelen om het aannemen van werknemers, en in het bijzonder eerste werknemers, een stuk aantrekkelijker te maken.

Sinds 1 januari en nog tot eind 2020 krijgen werkgevers een vrijstelling voor de voornaamste sociale werkgeversbijdragen op deze eerste werknemer. Dat lijkt dus vruchten af te werpen.

‘Sinds eind vorig jaar wordt ­Acerta overstelpt met vragen van potentiële nieuwe werkgevers en hun boekhouders. De belangstelling om over te gaan tot die eerste aanwerving blijft ook vandaag zeer groot’, zegt Dirk Wijns, directeur van Acerta Consult. ‘Natuurlijk maken de RSZ-bijdragen slechts een deel uit van de totale loonkosten en blijven die voor vele beginnende ondernemingen onoverkomelijk. We zien overigens dat iets meer dan 40,00 % van de eerste aanwervingen deeltijds gebeurt.’

Geen verbetering in Brussel

Ook op het vlak van economische werkloosheid is er vooral bij kleine bedrijven al een en ander veranderd. De regering vond dat dat systeem, waarbij werknemers een uitkering kunnen krijgen als er door economische problemen tijdelijk geen werk is, te veel gebruikt werd. Onder meer een daling van het bedrag of een vermindering van het maximaal aantal dagen stond op het programma. Na een akkoord bij de sociale partners werd in april beslist de berekeningswijze van de bijdrage die werkgevers moeten betalen bij overmatig gebruik, aan te passen.

In het eerste kwartaal is er echter al een daling van de economische werkloosheid op te tekenen. Behalve anticipatie kan ook de conjunctuur daarbij een rol gespeeld hebben.

Het aantal dagen economische werkloosheid van arbeiders in alle onderzochte bedrijven bedraagt nog slechts 1,81 % van het aantal werkbare dagen. In 2014 en 2015 was dat cijfer respectievelijk 2,48 % en 2,22 %. Ten opzichte van vorig jaar is dat dus een daling met bijna 27,00 %. ‘Zowel het aantal dagen van economische werkloosheid als het aantal betrokken werknemers daalt verder’, zegt Wijns

Bij de kleine bedrijven, met minder dan vijftig werknemers, bedraagt de daling zelfs 37,00 %. In grote ondernemingen is de daling kleiner, in middelgrote zaken, met honderd tot vijfhonderd mensen in dienst, is de economische werkloosheid zelfs lichtjes gestegen.

Aanslagen

De cijfers tonen ook regionale verschillen. In Wallonië doen werkgevers nog vaker een beroep op economische werkloosheid, maar de situatie is er wel sterker op verbeterd. ‘De economische werkloosheid in de Waalse bedrijven die bij Acerta zijn aangesloten, is gedaald met maar liefst 43,00 % ten opzichte van vorig jaar’, zegt Wijns. In Vlaanderen bedroeg de daling 24,00 %.

Opvallend: in Brussel was er geen verbetering, hoewel de effecten van de aanslagen in Brussel en ­Zaventem volgens Acerta nog niet zichtbaar zijn in de cijfers.

Sinds de aanslagen hebben al heel wat zaken, vooral in de horeca, een beroep gedaan op het stelsel van economische werkloosheid. De Brusselse werkgevers hebben de regering ook gevraagd die maatregel te verlengen. Maar de effecten daarvan zullen pas in de cijfers van april te zien zijn, denkt Wijns.

Kleine bedrijven werven meer aan. De Standaard, 2016-05-07, 32.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers