mens en samenleving logo

Venezuela vliegt 36 Boeings vol geld over

Ve­ne­zu­e­la liet de voor­bije maan­den 36 Boei­ngs 747-vlieg­tui­gen aan­ruk­ken ten dien­ste van de kwak­ke­len­de eco­no­mie. Al­leen sta­ken de cargo­vlieg­tui­gen niet vol voed­sel of me­di­cij­nen, maar met bo­li­vars, de na­ti­o­na­le munt. Sinds af­ge­lo­pen zomer be­stel­de de Ve­ne­zo­laan­se over­heid zeker al vijf mil­jard nieu­we bank­brief­jes om te ga­ran­de­ren dat er vol­doen­de bo­li­vars in om­loop blij­ven. De munt is na­ge­noeg niks meer waard

Ve­ne­zu­e­la kampt al jaren met een to­ren­ho­ge in­fla­tie. Door de dra­ma­ti­sche val van de olie­prij­zen – Ve­ne­zu­e­la is een OPEC- land – is de si­tu­a­tie er al­leen maar moei­lij­ker op ge­wor­den. Het In­ter­na­ti­o­naal Mo­ne­tair Fonds (IMF) schat dat de in­fla­tie in Ve­ne­zu­e­la tegen eind 2016 rond 720 pro­cent zal schom­me­len, het hoog­ste peil op aarde.

Maar het zou best kun­nen dat de in­fla­tie nog zal toe­ne­men. De re­ge­ring van pre­si­dent Nicolás Ma­du­ro is im­mers nog lang niet klaar met het bij­be­stel­len van bil­jet­ten. Vol­gens de krant The Wall Street Jour­nal wordt nog on­der­han­deld over een nieu­we le­ve­ring van tien mil­jard bo­li­vars aan het nood­lij­den­de land.

Venezuela vliegt 36 Boeings vol geld over. De Tijd, 2016-02-06, 3.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers