mens en samenleving logo

Chinese munt volgt voortaan korf met munten

 

De westerse beleggers liggen wakker van de evolutie van de Chinese economie en de koers van de munt, de yuan.

yuan

Vorige beursweek, met opnieuw een lichte devaluatie van de yuan, was eigenlijk een herhaling van die dag in augustus 2015, toen een eveneens lichte devaluatie van de Chinese munt tot paniekverkopen leidde in Europa en op Wall Street.

Maar niet iedereen heeft de stuipen op het lijf van de Chinezen. Vooral economen die China nauwer opvolgen, vinden dat de westerse wereld China verkeerd begrijpt. Zo ook Eric Chaney, de hoofdeconoom van de Franse verzekeringsgroep Axa.

‘Wat vandaag gebeurt in China is totaal niet nieuw’, zegt Chaney. ‘De Chinezen zijn al enkele jaren bezig om de erg centraal geleide investeringseconomie om te vormen naar een consumptiegedreven economie. En sinds kort groeit het leger Chinezen op arbeidsactieve leeftijd niet meer aan.’

Maar daardoor vrezen beleggers net extra dat China zijn munt agressief gaat devalueren. Chaney en andere Chinakenners geloven evenwel dat de People’s Bank of China (de centrale bank) dat net wil vermijden. In de eerste plaats omdat China een kapitaalvlucht wil vermijden. In de tweede plaats omdat de groei van China sterk verbonden blijft met de gang van zaken in de ontwikkelde economieën. China heeft vorige week zijn munt niet echt gedevalueerd, meent Chaney. ‘Wel een beetje tegenover de Amerikaanse dollar. Maar blijkbaar hebben beleggers de recente verklaring van de Chinese centrale bank niet begrepen. Daarin staat dat de Chinezen hun munt voortaan niet langer enkel afwegen tegenover de dollar, maar tegenover een korf met hun belangrijkste handelspartners’ (zie grafiek). Zo bekeken, dus tegenover die korf, was er geen devaluatie van de Chinese munt. Wel tegenover de dollar, maar tegenover ‘de korf’ bleef de yuan gelijk. (zie de dikke horizontale lijn op de grafiek, die de jongste weken perfect gelijk bleef in waarde). Over 2015 zakte de yuan met 4,60 % tegenover de Amerikaanse dollar (na jaren van stijging). Maar de euro zakte 10,20 % tegenover de dollar. Dat wil dus zeggen dat de euro vorig jaar ook zakte tegenover de yuan.

Besluit: China wil niet noodzakelijk zijn munt devalueren, maar wel beletten dat zijn munt nog zou stijgen tegenover de (korf met) munten van de belangrijkste handelspartners.

REYNS, J. Chinese munt volgt voortaan korf met munten. De Standaard, 2016-01-12, 26.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers