Belgen spaarden nooit zo weinig

De Belgische gezinnen hebben in het derde trimester van vorig jaar 11,70 % van hun inkomen opzijgezet. Meteen het laagste peil sinds de invoering van de euro. En het einde van die trend is nog niet meteen in zicht.

 

spaarquote inkomen inkomenPC

De Belg spaart minder dan ooit. Zetten we in het tweede trimester van vorig jaar nog gemiddeld 12,10 % van ons beschikbare inkomen opzij, dan zakte de spaarquote – het gedeelte dat we niet gebruiken voor uitgaven – in het derde trimester tot 11,70 %. Dat tonen de recentste cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen.

Die daling komt er doordat de gezinnen meer hebben geconsumeerd (+0,40 %), terwijl hun beschikbare inkomen met 0,10 % is gedaald. Dat laatste is toe te schrijven aan een fiscale inhaalbeweging: als gevolg van de zesde staatshervorming – met onder meer de vernieuwde woonbonus – kampte de fiscus met twee maanden vertraging. Daardoor schoven belastingen die we normaal al in het tweede trimester hadden moeten ophoesten, door naar het derde trimester. De minieme stijging van de inkomsten uit lonen, sociale uitkeringen, beleggingen, huur en dergelijke kon die forse meeruitgave niet compenseren. En dus bleef er minder geld over om opzij te zetten.

Die trend zal nog een tijdje aanhouden, klinkt het bij de studiedienst van ING. ‘Door de vrij sterke loonmatiging in ons land – met een loonstop en een indexsprong – gekoppeld aan een relatief beperkte jobcreatie en een wat hogere inflatie, zal het beschikbare inkomen in ons land trager groeien dan in pakweg Nederland, Duitsland en zelfs Frankrijk’, zegt econoom Anthony Baert (ING), die er wel meteen op wijst dat bij ons het beschikbare inkomen de crisis beter heeft doorstaan dan in de andere eurolanden. ‘Tegelijk is de Belg niet van plan om zijn manier van leven en consumeren aan te passen: het consumentenvertrouwen zit in de lift en we beseffen dat de regeringsmaatregelen maar tijdelijk zijn.’

Resultaat: er blijft minder geld over om te sparen. Voeg daar nog aan toe dat een spaarboekje vandaag amper iets opbrengt, en het staat in de sterren geschreven dat we de komende jaren nóg minder zullen sparen. ING ziet de spaarquote nog tot 2018 dalen tot 11,50 %. Ter vergelijking: in 2009 zetten we nog 17,80 % van ons beschikbare inkomen opzij.

SIMOENS, K. Belgen spaarden nooit zo weinig. De Standaard, 2016-01-12, 25.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo